Wederom drie JPMorgan-traders belast met marktmanipulatie

Federale aanklagers en regelgevende instanties in de VS intensiveren volgens berichten onderzoeken naar frauduleuze handel in de edelmetaalmarkten.

De onderzoeken worden uitgebreid, voornamelijk door nieuwe informatie van handelaren die verdacht en veroordeeld zijn van het zogeheten “spoofen”.

Drie handelaren van JPMorgan worden nu wederom verdacht van het manipuleren van de edelmetaalmarkten.

James McDonald, directeur handhaving bij de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), gaf al eerder aan dat hij vastbesloten is om alle vormen van wangedrag, die de integriteit van de markten kunnen ondermijnen, krachtig wil bestrijden.

De CFTC geeft aan dat ze dankzij een betere gegevensanalyse beter in staat is om spoofing op te sporen. En volgens McDonald zal dit proces in de toekomst alleen maar verbeteren.

Daarbij werkt de CFTC nauw samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie – het Department of Justice (DOJ) – en de FBI.
De inspanningen van de CFTC om marktmanipulatie tegen te gaan lijken te werken.

De laatste aanklachten tegen J.P. Morgan Chase traders is de laatste in meerdere beschuldigingen van manipulatie binnen de edelmetaalmarkten, wat heeft geresulteerd in miljoenen dollars aan boetes in de loop der jaren.

Tot nu toe heeft de toegenomen aandacht voor spoofing ertoe geleid dat de federale aanklagers de afgelopen vijf jaar 13 spoofingszaken tegen 19 gedaagden hebben onderzocht.

Daarvan hebben er acht schuldig gepleit, terwijl zeven wachten op een proces. Uit het laatste onderzoek is echter gebleken hoe diepgeworteld manipulatie is bij de grote banken.

McDonald: “We allege that the charged scheme went unchecked for eight years, involved thousands of manipulative acts in the gold, silver, platinum, and palladium futures markets, included multiple individuals across the trading desk and went up the supervisory chain—including to the bank’s Global Head of precious metals trading”

De drie mensen van JP Morgan die in de aanklacht worden genoemd plaatsten bedrieglijke orders voor zowel goud-, zilver-, platina- als palladiumfutures. Dit op zowel de Nymex- als de Comex-beurs.

Geruchten van manipulatie binnen de edelmetaalmarkt doen al jaren de ronde. Met meer en meer onderzoeken, aanklachten en vervolgingen blijken die geruchten werkelijkheid.

Bronnen: Financial Times, CNN, Kitco

Foto: Flickr