Overstock.com oprichter dumpt aandelen en investeert voor $90 miljoen in goud en crypto

Patrick Byrne, voormalig CEO van Overstock.com, heeft zijn volledige aandelenpakket verkocht in het bedrijf dat hij heeft opgericht. Zijn plan is om de $90 miljoen die de verkoop heeft opgebracht te investeren in goud en cryptomunten.

Byrne blijkt afgelopen week bijna 5 miljoen aandelen te hebben verkocht ter waarde van zo’n $90 miljoen. De verkoop startte maandag, nadat aandelen Overstock.com op vrijdag 13 september waren gestegen tot het hoogste punt in 12 maanden tijd.

Aandelen in het bedrijf kelderden vervolgens van zo’n $29,30 tot iets minder dan $25 die dag. Maandag ging er nog eens een groot deel van de koers af. Tot dusver staat het aandeel bijna 50 procent lager dan dat hoogste punt vrijdag de 13e.

Woensdag zette Byrne een blog post online met de titel “A Message to My Former Colleagues at Overstock”. Een absolute “must read”.

Daarin maakt hij duidelijk dat hij de opbrengst van zijn verkoop voor vrijdag 20 september inzet op anticyclische activa als goud, zilver en twee verschillende cryptovaluta. Nogal een statement van de 56-jarige Byrne.

Byrne gaf daarnaast aan bereid te zijn om indien nodig een kapitaalinjectie te verstrekken aan Overstock.com door aandelen terug te kopen, wanneer en als dat wettelijk wordt toegestaan.

Byrne nam vorige maand ontslag als CEO van Overstock nadat duidelijk werd dat zijn aanwezigheid en betrokkenheid bij Overstock het bedrijf schaadde. Byrne gaf toe een relatie te hebben gehad met een Russische spionne, maar liet zelf weten dat de Amerikaanse “Deep State” achter hem aan zat.

Met beide beslissingen, zowel het opstappen als CEO als de verkoop van de aandelen, maakt hij in zijn laatste blogpost duidelijk dat hij op die wijze de toekomst van Overstock veilig wil stellen.

Niet duidelijk werd welke twee cryptomunten hij aankocht. Ook werd niet duidelijk hoeveel geld Byrne in goud en zilver stopt. Hij geeft enkel aan dat dit in Zwitserland zal worden aangehouden, in ieder geval voor de komende twee weken.

Wel wordt duidelijk dat Byrne voor nu eieren voor zijn geld kiest en weinig vertrouwen heeft in de robuustheid van de (Amerikaanse) economie, los van het ontbreken van vertrouwen in officiële Amerikaanse instanties.

Vanuit zijn oogpunt is de investering in onder meer goud en zilver een duidelijke hedge tegen het huidige (monetaire en politieke) systeem, zo hij duidelijk maakt in zijn laatste blogpost.

Bronnen: Business Insider, Bloomberg, Deep Capture

Foto: Flickr