Zwitserse cryptovaluta ondersteund door zeven edelmetalen

Tiberius Group AG, een Zwitserse vermogensbeheerder, lanceert een cryptovaluta ondersteund door zeven edelmetalen. Tiberius beheert meer dan 350 miljoen dollar aan beleggersactiva en betreft een van de grootste aandelenfondsen in Zwitserland.

Het bedrijf zal later dit jaar de Tiberius Coin uit gaan geven met een initiële prijs van 70 dollarcent. De token is compliant met de Zwitserse wet en wordt ondersteund door koper, aluminium, nikkel, kobalt, tin, goud en platina. Wellicht dat daar later nog andere metalen bijkomen.

Het team wordt geleid door Giuseppe Rapallo, de CEO van Tiberius Technology Venture. Hij verklaarde dat het besluit om de token middels zeven (edel)metalen te ondersteunen gebeurd wegens diversificatiedoeleinden.

Ook zal het op deze wijze risico’s afdekken in het geval dat een bepaald actief in prijs daalt. Bovendien wordt hiermee de token lucratiever voor beleggers, aldus Rapallo.

Het totale aanbod zal gebaseerd zijn op vraag en aanbod, in plaats van een vastgestelde bovengrens. Het aanbod wordt echter beperkt door de onderliggende metaalreserves van Tiberius.

De handel zal van start gaan op de in Estland gevestigde cryptobeurs LaToken, aangezien zij versoepelde clausules aanbieden om nieuwe tokens te noteren maar wel voldoen aan alle minimale wettelijke normen.

In het verleden zijn er al andere cryptomunten uitgegeven op basis van (edel)metalen zonder dat er sprake was van een substantiële tractie. Wel was er lokaal succes in bijvoorbeeld Dubai, Maleisië en andere islamitische regio’s met tokens ondersteund door goud en zilver.

Voorbeelden hiervan zijn OneGram en GoldCrypto, waarbij de eerste een Shariah-conforme certificering heeft die van toepassing is op islamitische economieën.

Ondanks de innovatieve concepten heeft niet iedereen vertrouwen op het op de markt brengen van cryptovaluta’s gedekt door goud of andere edelmetalen.

Adrian Ash, research director bij BullionVault: “They’re trying to solve a problem that doesn’t exist — all of this can be achieved without the additional cost of a distributed ledger”

Cryptobedrijven blijven echter beleggers lokken met verschillende concepten om zich van andere cryptoactiva te onderscheiden. Ook middels het idee van een cryptovaluta ondersteund door edelmetalen.

Eerder was er al de Zwitserse fysieke grondstoffenbeurs Open Mineral, die in Juli 2018 zijn plannen aankondigde om een op de blockchain-gebaseerde mineraal handelssysteem te ontwikkelen. Dat gebeurde in samenwerking met ethereum incubator ConsenSysys Labs.

Bron: Bloomberg, PR Newswire

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]