Goudreserves centrale banken op hoogste punt in 20 jaar

Centrale banken wereldwijd zijn dit jaar de belangrijkste spelers in de vraag naar goud. De afgelopen zes jaar waren de aankopen niet meer zo hoog, aldus de Australische investeringsbank en financiële dienstverlener Macquarie.

In totaal kochten centrale banken dit jaar 264 ton goud. Eerder deze maand werd al duidelijk dat de centrale banken in de eerste zes maanden van 2018 in totaal 193,3 ton goud aan hun reserves toevoegden.

Dat betreft een stijging van 8 procent ten opzichte van de 178,6 ton die vorig jaar in dezelfde periode aan werd gekocht. Volgens de World Gold Council (WGC) was het de sterkste eerste helft voor de aankoop van goud door centrale banken sinds 2015.

Tot nu toe is Rusland de belangrijkste speler op de goudmarkt, de centrale bank van het land heeft tot nu toe dit jaar 131,3 ton goud aan de reserves toegevoegd. De top drie wordt afgerond met Turkije en Kazachstan.

De WGC heeft echter vastgesteld dat andere centrale banken van opkomende markten, waaronder Egypte, India, Indonesië, Thailand, de Filipijnen, Mongolië en Irak, dit jaar goud aankochten.

Meest opvallende: ook Polen kocht voor het eerst sinds 1998 goud. Het land heeft in augustus meer dan zeven ton goud aan de goudreserves toegevoegd, na de aankoop van twee ton in juli. Dat betreft de eerste aankoop van goud door een lid van de Europese Unie deze eeuw!

Macquarie: “Taken at face value it suggests gold’s appeal to central banks might be widening. The only unambiguously positive sector for gold at the moment is central banks”

De goudreserves van centrale banken wereldwijd staan met 34.000 ton tegenwoordig op het hoogste punt in 20 jaar tijd, met meer dan 1,36 biljoen dollar aan waarde.

WGC: “Gold is an important part of central banks’ foreign exchange reserves. According to the International Monetary Fund, at the end of 2018’s first half, central banks collectively owned $1.36 trillion of gold, around 10% of global foreign exchange reserves”

Na de crisis van 2008 zijn opkomende markten – vooral China en Rusland – de dominantie van de Amerikaanse dollar moe. Belangrijk, want de zware en consequente aankoop door vooral deze centrale banken lijken een bodem onder de goudprijs te leggen.

Bronnen: WGC, Financial Times, PNG Industry News

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]