Goudprijs blijft onder druk staan, zilver positiever

Goud koerst vandaag rond haar laagste punt in bijna zes weken tijd. Het ziet er naar uit dat het vandaag de maand lager uitgaat. Zo laag zelfs dat het edelmetaal op schema ligt om de langste maandelijkse verliesperiode neer te zetten sinds januari 1997.

De Amerikaanse Fed rapporteerde woensdag wederom, waarbij zowel goud als zilver lager gingen wegens te verwachten renteverhogingen. Toch herstelde de prijs zich en kent goud een voortzetting van haar vervelende consolidatieperiode. Zilver lijkt daarentegen op het punt te staan om uit te breken.

Daar waar de goud-zilver ratio eerder nog 85 was, is die nu gedaald naar 82. Zilver brak uit een groot weerstandsniveau en lijkt zich in een positie te bevinden om hoger te kunnen blijven bewegen.

In China, de grootste goudconsument van de wereld, lijkt de fysieke vraag weer een opleving te krijgen. Dit nadat de prijs deze week tot een laagste punt in zes weken daalde. In India stellen kopers aankopen echter uit, in afwachting van nog lagere prijzen.

Peter Fung, hoofd dealing bij Wing Fung Precious Metals in Hong Kong: “Cheaper gold prices led to increased buying in both Hong Kong and China. Shanghai premiums increased on Friday, reflecting higher demand”

Volgens Fung zal de National Day Golden Week, de Chinese vakantieweek volgende week, de vraag echter niet ten goede komen. Hij voorziet dan ook een vertraging in verkopen komende week.

De goudimport in India verdubbelde in augustus om het hoogste niveau in 15 maanden aan te doen. Toch blijven de verkopen nu uit in India, op China na de grootste goudconsument ter wereld.

Julius Baer analist Carsten Menke: “The environment remains challenging for gold as long as the dollar remains strong. But at some point the rate outlook in the States will be priced into the market as confirmed by (Federal Reserve) Chairman (Jerome) Powell this week and this should eventually take the upside pressure from the U.S. dollar”

Goud daalde in dollars al met meer dan 13 procent ten opzichte van haar hoogste koers in april, grotendeels vanwege de sterkere dollar en ondanks de angst voor een wereldwijde handelsoorlog.

Beleggers bleken meer vertrouwen te hebben in die sterke dollar dan in goud als veilige belegging. Hoe lang dat zo zal blijven is een kwestie van afwachten.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999