Zwitsers blijven grote goudliefhebbers

Zwitserse beleggers zijn gek op goud, waarbij het na huizenbezit en ander onroerend goed, de meest populaire investering betreft. 20% is daarbij van plan om in goud te investeren binnen de komende 12 maanden en bijna tweederde koopt of investeert al in edelmetalen bij hun bank.

Zwitserland kent daarbij de op een na hoogste vraag naar goud per hoofd van de bevolking wereldwijd!

Het heeft daarnaast een belangrijke over-the-counter goudhandelsmarkt en is de thuisbasis van enkele van ’s werelds grootste, en technologisch meest geavanceerde, goudraffinaderijen.

Daarnaast heeft ook de Zwitserse centrale bank veel goud in haar bezit – in totaal 1.040 ton – de op acht na grootste goudreserve ter wereld.

Dankzij een onderzoeksteam van de Universiteit van St Gallen kunnen we nu inzien hoe Zwitserse beleggers denken over goud en andere edelmetalen. In april heeft het onderzoeksteam 2.300 volwassenen uit Duits-, Frans- en Italiaanstalige regio’s ondervraagd.

Bijna tweederde van de ondervraagden blijkt edelmetalen als een “verstandige” vorm van beleggen te beschouwen. Een vijfde is zelfs van plan de komende 12 maanden er in te investeren.

En bijna tweederde investeert of belegt al in edelmetalen bij hun bank, terwijl minder dan een op de tien online goud koopt.

De rijkere ondervraagden zijn daarbij eerder geneigd edelmetalen te bezitten en geven eerder aan in  edelmetalen te beleggen binnen de komende 12 maanden.

Deze inzichten sluiten sterk aan bij het onderzoek dat de World Gold Council in 2016 heeft uitgevoerd, naar de houding van 2.000 Duitse particuliere beleggers. Het illustreert de gedeelde affiniteit van Duitse en Zwitserse beleggers met goud.

Interessant is ook dat Oostenrijk in de top tien staat van landen, gekeken naar de rangschikking op basis van de vraag naar goud per persoon.

Hoewel India en China – de grootste goudconsumentenmarkten ter wereld – voornamelijk in de schijnwerpers staan als het gaat om die goudconsumptie, is Europa de thuisbasis van drie landen met een aanzienlijke vraag naar goud per hoofd van de bevolking.

Bronnen: Unisg, Goldhub

Foto: Flickr