China blijft lustig goud accumuleren

Er is immers een bericht uitgekomen dat de Chinezen voor de zesde opeenvolgende maand fors goud hebben bijgekocht. Wanneer we naar de evoluties zien op de financiële markten, dan kan dat bezwaarlijk als een verrassing worden beschouwd. De aanslepende handelsoorlog met de Verenigde Staten is immers nefast voor de groei van de economie en zwengelt de vraag aan naar een diversificatie binnen de portefeuille.

De People’s Bank of China heeft zijn goudreserves opgetrokken tot 61,61 miljoen ounce in mei ten opzichte van 61,10 miljoen een maand eerder. Dat blijkt uit recente gegevens die werden vrijgegeven op maandag 10 juni.

In termen van tonnen is dat een toename met 15,86 ton, nadat er bijna 58 ton goud werd bijgekocht voor de reserves van het land in de eerste vijf maanden van het jaar.

De toename van de goudreserves weerspiegelt de vastbeslotenheid van de regering om te gaan diversifiëren weg van dollaractiva. Dat zegt een analiste. Zij voegde er ook aan toe dat de vraag van de retailklanten eveneens fors in de lift zit. Wanneer China in dit tempo blijft accumuleren, dan kan het in 2019 zo’n 150 ton bijkopen.

China is de grootste producent en consument van goud ter wereld. Het land kijkt echter aan tegen een vertragende binnenlandse economie aangezien de regering-Trump de importheffingen optrok op Chinese goederen en het bedrijven zoals Huawei bijzonder moeilijk maakte om de Amerikaanse markt te betreden.

De beleidsmaatregelen zijn er erg duidelijk op gericht om te diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar, zeker gelet op de toestand bij de wereldhandel en de mogelijke technologische koude oorlog die we gaan zien.

We moeten immers in het achterhoofd houden dat er tegenover een belegging in goud geen schulden van iemand anders staan. De PBOC is niet de enige centrale bank van de emerging markets die fors bijkoopt. Ook andere landen doen dat.