Goudmijnbouwbedrijven in China grote winnaars

De Chinese goudmijnbedrijven – en dan vooral aandelen daarvan – blijken voorlopig de grootste winnaars van de handelsoorlog tussen China en de VS.

Het blijkt een goede laatste toevluchtsoord voor Chinese beleggers, die zich willen beschermen tegen de gevolgen van de handelsoorlog.

Chinese goudmijnbedrijven behoren tot de topperformers op de MSCI China Index de afgelopen vijf dagen. Zhaojin Mining Industry en Shandong Gold hebben een stijging van minstens 9% laten zien.

Andere deden het ook goed. Gansu Ronghua Industry, Yintai Resources en Chifeng Jilong Gold Mining zijn sinds eind mei met minstens 13% gestegen.

Alvin Cheung, mede-directeur bij Prudential Brokerage Ltd. in Hong Kong: “The prospects of China and the U.S. moving back to the negotiating table have grown dim in the near term, after China published its a state council document addressing Beijing’s position on the trade dispute and blaming the U.S. for the breakdown in talks

Bedrijven in de goud business hebben geprofiteerd van de escalerende handelsspanningen tussen de VS en China, die de vooruitzichten voor economische groei negatief hebben beïnvloed, de risicobereidheid van beleggers hebben afgeremd en een vlucht uit de aandelenmarkten voor veiligere beleggingen hebben veroorzaakt.

Ondertussen doen (goud)mijnbouwbedrijven buiten China het een stuk minder. Ondanks sterke balansen en hoge dividenden presteren mijnwerkers minder goed dan de bredere markt, aldus PwC in een industrieoverzicht.

PwC analyseerde 40 van de grootste beursgenoteerde mijnbouwbedrijven op basis van marktkapitalisatie per 31 december 2018. PwC speculeerde dat handelsoorlogen, geopolitieke crises en de aanhoudende klimaatverandering de sector allemaal in de weg staan.

Er zijn slechts drie mijnbouwbedrijven die deel uitmaken van de 2018 Global 500 brand index, in vergelijking met 22 olie- en gasbedrijven, aldus PwC. Toch ziet PwC ook een pluspuntje. Mijnbouwbedrijven kunnen er baat bij hebben om zich meer te richten op een groenere toekomst.

“Prioriteit geven aan groene en klantgerichte strategieën, mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën, zal helpen vertrouwen te winnen en stelt mijnwerkers in staat om duurzame waarde te creëren voor de toekomst”, aldus het PwC-rapport.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr