Zwitserland exporteerde vorig jaar 524 ton goud naar China, het meeste sinds 2018

De Zwitserse export van goud naar landen als China, Turkije, Singapore en Thailand steeg vorig jaar tot meerjarige hoogtepunten, zo blijkt uit Zwitserse douanegegevens. Onder andere de lagere koers van het edelmetaal en economische onzekerheid stimuleerden de vraag van consumenten in Azië en het Midden-Oosten.

De stijgende rente zorgde ervoor dat veel financiële beleggers in Europa en Noord-Amerika in 2022 juist goud verkochten, waardoor grotere hoeveelheden edelmetaal uit de opslagplaatsen vrijkwamen en de koers daalde. Hierdoor kon edelmetaal naar de Aziatische markten stromen, die meer gericht zijn op de detailhandel in sieraden en kleine goudbaren aan consumenten, die doorgaans meer kopen wanneer de prijs daalt.

Zwitserland is het grootste goudraffinage- en doorvoercentrum ter wereld. Het importeert edelmetaal uit mijnen en opslagcentra over de hele wereld voor verwerking en wederuitvoer. Vorig jaar exporteerde het 524 ton goud ter waarde van ongeveer 33 miljard dollar tegen huidige koers naar het Chinese vasteland en Hongkong, een stijging ten opzichte van liefst 354 ton in 2021 en het meeste sinds 2018.

Zwitserland verscheepte daarnaast 69 ton goud naar Singapore, tegenover 33 ton in 2021 en het meeste sinds 2017. Ook ging er 92 ton naar Thailand, tegenover 56 ton in 2021 en het meeste sinds 2013. Zwitserland exporteerde verder 47 ton goud naar Saudi-Arabië, tegenover 7 ton in 2021 en het meeste sinds 2015. India, de grootste goudmarkt na China, bleek echter flink achter te blijven vergeleken met het jaar ervoor. Zwitserland exporteerde vorig jaar 224 ton goud naar het land, tegen 507 ton goud in 2021.

De economische instabiliteit stimuleerde eveneens de vraag naar goud, dat door velen als een veilige investering wordt beschouwd, met name in Turkije, waar de inflatie sterk is gestegen. Het exporteerde liefst 188 ton naar het land, tegenover 11 ton in 2021 en verreweg het meeste tot 2012, zo blijkt uit de beschikbare data.

Eind vorige maand bleek verder dat, ondanks de sancties tegenover Rusland, Zwitserland toch volop handel bedreef met het land – met name goud. Verder wordt aangenomen dat veel Russisch goud Zwitserland binnenkomt via derde landen, zoals Dubai, waardoor het moeilijker te controleren is. Naast China, India en Turkije is volgens statistieken ook de handel met België, dat een belangrijk handelscentrum voor diamanten is, toegenomen.

Bronnen: Swiss Info, Nasdaq