Waarom de inflatie niet zal verdwijnen

Het inflatiecijfer meet de prijsstijging van een korf aan goederen met de prijs van een jaar geleden. Het is een vector.

Een positieve inflatie betekent dus dat de prijzen vandaag hoger liggen dan een jaar geleden.

Van de inflatie mag je verwachten dat deze op en neer gaat. Dat is eigen aan het cijfer. Tijdens de hoge inflatie van de jaren ‘70 was dat niet anders:

Mijn analyse is dat al het geld dat geprint werd sinds 2008 uiteindelijk in de prijzen zal kruipen. Er is nu ruim tien keer meer geld in omloop dan vijftien jaar geleden.

TIEN KEER!

Ik vermoed dat daar wel wat meer van zal blijven hangen dan de inflatie die we tot op heden gezien hebben.

Het zaadje is hier geplant voor een ware explosie van de inflatie en dit gedurende een periode van minstens 5 tot 10 jaar.

Ook al omdat de drie grootste prijsfactoren, zijnde de lonen, de grondstoffenprijzen en de rente, stijgende zijn. We hebben lang geprofiteerd van goedkope arbeid uit lageloonlanden (oa. China) maar die tijd is duidelijk voorbij.

En ook de grondstoffenprijzen zijn vertrokken voor een langere periode met stijgende prijzen. 

Het Westen heeft -via geopolitieke en monetaire strategieën- de prijzen van grondstoffen laag weten te houden, maar daar lijkt een einde aan te komen nu de BRICS-landen elkaar gevonden hebben en zelfs een nieuwe -door grondstoffen gedekte- valuta willen lanceren. 

We zullen in de komende jaren dus meer moeten betalen voor grondstoffen. Voor mij reden genoeg om bijna 90% van mijn vermogen in deze sector te beleggen.

Niet dat ik anderen adviseer om hetzelfde te doen. Over het algemeen is het als belegger goed om wat meer te spreiden. 

En een laatste factor die bepalend is voor de lange termijn inflatie is de rente. Als de rente stijgt, duwt dat de prijzen van nagenoeg alles hoger. 

Een vastgoedeigenaar zal hogere financieringskosten doorrekenen in de huur, een fabriek in de groothandelsprijzen, de overheid in de belastingen, enz  Een hogere rente betekent hogere prijzen. Zo simpel is dat. 

Wil u ook investeren in grondstoffen zoals fysiek edelmetaal? Dan kan dat gemakkelijk en veilig hier.