Een eerste koersdoel voor Platina

Dat de wereldeconomie in 2023 op de rand van een recessie balanceert, lijkt zowat de consensus op dit moment. Of we ook echt die recessie gaan krijgen, valt nog een klein beetje af te wachten en dat hangt misschien ook af van de acties van Centrale Banken. 

Ondanks de bovenstaande donkere wolken voor de economie, blijft het de verwachting dat de vraag naar Platina fors zal toenemen in 2023. Zelfs tot aan een fysiek tekort, zoals we al eerder schreven.

De afgelopen maanden importeerde China grote hoeveelheden Platina. Op die manier verzekeren de Chinezen zich van een strategische voorraad van het zeldzame metaal. 

Eén manier waarop het gebruik van Platina nog extra kan toenemen, op lange termijn dan, is indien waterstof echt zou gaan doorbreken als “groene” energiedrager. Er is veel Platina nodig in het scenario waarin het gebruik van waterstof stijgt.

Over waterstof zijn wij zelf echter nooit heel enthousiast geweest in het verleden. We zagen immers wel wat potentiële obstakels. Die obstakels starten al meteen, want waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager.
Waterstof moet dus geproduceerd worden, en daar is energie voor nodig.

Maar misschien moeten we onze mening daarover in de toekomst herzien. Niet alleen lijken onze politici resoluut te kiezen voor waterstof, deze week kwam er ook goed nieuws uit de VS. De Amerikaanse instantie voor nucleaire regelgeving, keurde een ontwerp voor een kleine modulaire kernreactor goed.

Dergelijke reactor kan instaan voor betrouwbare en betaalbare energie. Overschotten van energie op het net op bepaalde momenten, zouden dan gebruikt kunnen worden om dan waterstof te produceren.

Wat dit allemaal voor de prijs kan betekenen?
Als er meer Platina nodig is, zal de prijs eerst omhoog moeten. Anders volgt de productie niet, dat lijkt ons een zekerheid.

Een mogelijk scenario voor de prijs op lange termijn, wordt hieronder geschetst:

Bovenstaande grafiek toont bijna 40 jaar aan Platina prijzen op een logaritmische schaal.

Een exact koersdoel willen we daaruit niet extrapoleren, daar ligt niet het nut van een dergelijke grafiek voor ons. Maar bijvoorbeeld de recordkoers uit 2008, staat wel duidelijk op de grafiek. Die top ligt nog meer dan 100% boven de koersen van vandaag.

In een stierenmarkt, moet de koers uiteindelijk voorbij het vorige record, zeker wanneer dit record intussen 15 jaar oud is. Dat is dus het belangrijkste koersdoel tot nader order.

Platina aankopen kan gemakkelijk, efficiënt en veilig via uw account bij goud999safeZoals steeds alloceren we uw aankoop nauwkeurig en tot de laatste gram, in Zwitserland!