Zilver zal goud verslaan

Voor één troy ounce goud koop je vandaag de dag pakweg 78 ounces zilver. Als de geschiedenis enige indicatie is, dan is het tijd voor een inhaalslag voor zilver. De huidige ratio heeft zich sinds 1996 slechts vijf keer voorgedaan. En dat duurde nooit langer dan drie maanden.

Goud zat afgelopen week in de lift. Met name onrust op de financiële markten en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Azië waren de oorzaak.

Zilver is achtergebleven. Zilver is niet alleen een veilige haven zoals goud, maar ook een metaal met meerdere industriële toepassingen. Ongeveer 50% van de vraag naar zilver komt voort uit die industriële toepassingen, waar dat voor goud slechts 10% is.

Het tijdelijk achterblijven van zilver op goud kan daaruit verklaard worden. Maar de geschiedenis laat zien dat dit effect nooit lang duurt. In 2008 duurde dit twee maanden en het jaar daarop deed zilver het veel beter dan goud.

“Mensen zijn op zoek naar goud voor een veilige haven, en dat is wat je verwacht in dit stadium”, aldus Grant Sporre, een analist bij Deutsche Bank AG in Londen. “Maar vroeg of laat zullen ze oog krijgen voor deze verhouding, en dan zul je zien dat zilver het beter gaat doen.”

Goud steeg vorige week tot iets boven de 1100 U.S. dollar in Londen, terwijl zilver tegen de 14 dollar bleef staan. Sinds de vroege jaren 1970, ligt de goud/zilver ratio gemiddeld rond de 56, volgens gegevens samengesteld door Bloomberg. Om dat gemiddelde te herstellen zou zilver dus meer moeten stijgen, of minder moeten dalen dan goud.

gold/silver ratio
In augustus 2015 piekte de goud/zilver ratio. Bron: goldprice.org

 

In augustus vorig jaar, piekte de goud/zilver ratio op 80. In de daarop volgende twee maanden steeg zilver met 14 procent. Goud deed er 5 procent bij in dezelfde periode.

“We staan zeker in de buurt van een lange-termijn hoogtepunt in de goud/zilver ratio, en dat is in het verleden zeer belangrijk gebleken” aldus Adrian Ash, hoofd research bij BullionVault.

 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-08/silver-seen-beating-gold-as-ratio-rises-to-near-historical-peaks

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999