Michael Pento: goud en goudmijnen worden de winnaars van 2016

Het was een bijzonder tumultueuze week voor de financiële markten, en aandelenbeleggers kijken aan tegen verliezen van 6 tot 8%… op een week tijd.

Dat is enorm en het slechtste jaarbegin op de beurzen sinds vele jaren.

De Amerikaanse adviseur Michael Pento is al jaren een grote gold bug, en dit jaar maakt hij een vrij boude voorspelling: goud en de goudmijnen zullen de grote winnaars zijn van 2016. Ze zullen profiteren van aanhoudend lage en zelfs negatieve rentevoeten, en een aanhoudend herstel van de goudprijs.

Als we kijken naar de voorspellingen van Pento voor dit jaar, dan lijken ze voorlopig al mooi uit te komen.

Dat geldt zeker voor de aandelen van de Zuid-Afrikaanse goudmijnen in het genre van Gold Fields en DRD Gold.

De performance van enkele van deze aandelen is niet minder dan spectaculair te noemen. Zo is de FTSE/JSE Africa Gold Mining Index dit jaar, op amper één handelsweek tijd, met maar liefst 20% gestegen. Dat is de beste start sinds 1995.

CYJR3YaWwAAHwod

Beleggers mikken er op dat de Zuid-Afrikaanse rand, die gaat verzwakken, de winsten voor de goudproducenten een stevige boost gaat geven. Die mijnbouwers halen immers hun inkomsten in dollar en betalen hun kosten in rand.

Het is een beperkte turnaround voor een sector die het al de afgelopen vier jaar knap moeilijk heeft onder het juk van stijgende kosten en een dalende goudprijs en ook met fors verouderde goudmijnen en armere goudaders.

De minste verbetering op de markt en een daling van de munt kan een sterke herstelbeweging in gang zetten. Harmony Gold steeg afgelopen donderdag met maar liefst 13% toen de rand een recordlaagte bereikte. Het bedrijf, dat 95% van zijn goud uit Zuid-Afrika haalt, is sinds 1 december met 170% gestegen!

Zo zie je maar wat er kan gebeuren als een zwaar verwaarloosde sector een paar goede nieuwselementen heeft. Het belooft voor de rest van het jaar!

Beleggers die zich willen positioneren in goudmijnen, kunnen een tracker kopen zoals de GDX. Wie de kleinere namen wil opnemen in portefeuille, kan een GDXJ kopen. Fondsen kunnen ook, maar daar liggen de (beheers)kosten een pak hoger.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]