World Gold Council: 2016 wordt een heel ander jaar voor goud

De World Gold Council (WGC) heeft een rapport gepubliceerd waarin ze haar verwachtingen voor de goudmarkten in 2016 uiteen zet.

Volgens de WGC is het belangrijk in te zien dat de vermeende invloed van de dollar op de goudprijs wel eens overtrokken kan zijn. De WGC gelooft dat er een einde zal komen aan de heersende fixatie op de U.S. dollar wat betreft de goudmarkten.

In 2015 daalde de goudprijs in dollars met meer dan 11%. Echter, meer dan 90% van de vraag naar fysiek goud kwam van buiten de Verenigde Staten. Voor al deze non-dollar investeerders, is het de lokale prijs – en niet de Amerikaanse dollar prijs – die het meest van belang is. In andere valuta heeft de goudprijs in 2015 redelijk stand gehouden en is in een aantal gevallen zelfs gestegen.

De Aziatische goudmarkt blijft groeien. China blijft toevoegen aan haar goudreserves en de Shanghai Gold Exchange start in 2016 met de invoering van een in yuan genoteerde goud-fix. Ook India heeft het voornemen geuit om een eigen goudbeurs in het leven te roepen.

Daarnaast zijn er marktrisico’s in overvloed. De verwevenheid van de wereldwijde financiële markten heeft geleid tot een hogere frequentie en de grotere omvang van de systeemrisico’s. De waarderingen van aandelen in de VS zijn op dit moment erg hoog met alle risico’s van dien. In het huidige klimaat bieden obligaties minder bescherming om de klap van een beurscorrectie verzachten.

In een dergelijke omgeving, wordt de rol van goud als portfolio diversificatie en risico-hedge steeds relevanter. 2016 zou wel eens een goed jaar voor goud kunnen worden.

World Gold Council: http://www.gold.org/research/investment-commentary-2015-review-2016-outlook

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]