The trade of the decade is nog altijd geldig

Bill Bonner is een bekende en ook tegendraadse stem in het beleggingswereldje. Hij is alom bekend voor zijn scherpe pen, en ook voor zijn visies over goud en de financiële markten. Zijn nieuwsbrief ‘Daily Reckoning’ is een van de meest informatieve en interessante nieuwsbrieven die je kan lezen.

Interessant bij Bonner is dat hij steevast kijkt naar de lange termijn en focust op de seculaire bewegingen, en minder rekening houdt met de waan van de dag.

Voor hem is de conclusie heel duidelijk: beleggers in goud doen het sinds 2000 nog altijd beter dan wie Amerikaanse aandelen heeft gekocht.

In zijn recente nieuwsbrief vermeldt Bonner dat hij een brief heeft gekregen van een lezer, die hem verwijt dat hij de grootste bullmarket van de jongste jaren, namelijk die in aandelen, heeft gemist.

Bonner verwijst naar wat hij schreef in januari 2000, in tempore non suspecto, namelijk de ‘trade of the decade’. Heel simpel: koop goud, verkoop Amerikaanse aandelen.

Volgens Bonner vinden veel mensen vandaag dat goud geen goede belegging (meer) is. Nog veel minder mensen waren positief aan het begin van de jaren 2000.

Bonner heeft gelijk: hij kan het zich niet herinneren wanneer de mainstream pers nog eens een positief beeld heeft opgehangen van het goud.

Goud zit al vier en een half jaar in een berenmarkt. In dollartermen heeft het gele metaal 44% van zijn waarde verloren vanaf een hoogtepunt van 1921 dollar per ounce op 6 september 2011.

Aandelen daarentegen zaten al sinds 1982 in een stierenmarkt, toen de Dow steeg van 1.000 punten tot 11.723 punten in januari 2000.

In dat jaar kostte goud 288 dollar per troy ounce. Behoorlijk indrukwekkend, niet?

Als je een heel eenvoudige beleggingsstrategie had gevolgd, namelijk goud kopen en aandelen verkopen, dan was een belegging van 10.000 dollar 37.000 dollar geworden.

Volgens Bonner is het heel eenvoudig: soms moet je een grote trend identificeren en erbij blijven. In het jaar 2000 is er een keerpunt gekomen op de financiële markten waarbij harde activa zoals goud het beter doen dan financiële activa.

Uiteraard worden die periodes onderbroken door cyclische onderbrekingen, zoals momenteel het geval is bij goud.

Dat schudt de zwakke handen uit de markt.

Als je twijfelt aan wat je moet doen, dan moet je aan Bonner denken: buy gold, sell US equities.

Zo eenvoudig is het.

Life is simple 🙂

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.