US Mint verviervoudigt aantal American Eagle zilveren munt voor verkoop

Met goud in de buurt van zijn hoogste notering in twee maanden tijd koopt men met hetzelfde aantal dollars 78 ounces zilver. De afgelopen twintig jaar kwam die goud/zilver ratio slechts 5 maal boven dat niveau en dit duurde nooit langer dan drie maanden. Toen de ratio in augustus piekte op bijna 80 kende zilver de 2 opvolgende maanden een rally van zo’n 14 procent. Goud steeg in diezelfde periode zo’n 5 procent.

Goud deed het ook goed de afgelopen week, wegens onrusten op de markt wereldwijd en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Azië. Zilver bleef echter achter omdat dit edelmetaal tevens gebruik wordt in de industrie. Industriële toepassingen van zilver neemt de helft van de vraag in beslag, erg veel in vergelijking met zo’n 10 procent voor goud. Maar de geschiedenis laat zien dat goud niet in staat is om voor langere tijd beter te presteren dan zilver.

Goud noteert deze week rond de $1100 per ounce, terwijl zilver boven de $14 per ounce gaat. Het zweeft daarmee boven een zes en een half jaar dieptepunt van $13,60 in december. Met de enorme vraag naar fysiek zilver bij de US Mint zien we ook daar dat de prijs van zilver binnenkort bij zal moeten draaien.

De US Mint gaf gisteren aan dat zij voor 2016 elke week 4 miljoen ounces beschikbaar zal gaan stellen voor verkoop in “American Eagle silver coins”. In de laatste 5 maanden van 2015 waren dat nog “slechts” 1 miljoen ounces.

Wegens de lage prijs van zilver steeg de vraag naar de munten enorm en kon de US Mint – in juli vorig jaar – niet meer aan de vraag voldoen. Daarom rantsoeneerde zij het aanbod op 1 miljoen ounces. Met huidige verhoging van voorraden hoopt zij daar niet nog eens tegenaan te lopen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]