Zilver richting 20 dollar per ounce in 2019

De recente opleving van de goudprijs gebeurde tot op heden zonder een soortgelijke beweging voor zilver. Volgens onder meer Saxo Bank een teken dat het op het punt staat van richting te veranderen.

Ole Hansen, hoofd commodity strategy bij Saxo Bank, volgt de verhouding tussen goud en zilver op de voet en denkt dat huidige trends in het voordeel zal uitpakken voor de zilverprijs.

De goud-/zilverratio is uitgelopen de afgelopen maanden, waaruit blijkt dat zilver op het goedkoopste punt staat ten opzichte van het gele edelmetaal in 25 jaar. Hansen denkt dat de trend aan het omkeren is, met een ratio die deze week onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde ging.

Het betekent dat zilver na maanden van underperformance ten opzichte van goud eindelijk aan een inhaalslag is begonnen. Het edelmetaal staat voor deze maand 2,3 procent hoger op de 14,60 dollar per ounce. Goud kende in diezelfde periode een stijging van “slechts” 1,1 procent.

Hansen: “Silver needs three things to run higher: higher gold, weaker dollar and stronger industrial metals. So far only the gold box can be ticked”

Ook Todd “Bubba” Horwitz van bubbatrading.com ziet genoeg redenen waarom goud komend jaar hoger gaat maar denkt dat zilver goud voorbij zal streven in performance. Hij voorziet een zilverprijs voor 2019 tussen de 18 en de 20 dollar per ounce.

Hij verwacht dat goud volgend jaar naar de 1.400 dollar per ounce gaat, maar meent ook dat de dollar hoger zal koersen, net als Amerikaanse staatsobligaties. Dit omdat hij verwacht dat beleggers komend jaar voor veilige havens gaan, al deze drie activa kennen een bepaalde mate van aantrekkelijkheid als veilige haven.

Goud vertoont een divergentie met zowel de dollar als aandelen, wat wijst op een opwaarts potentieel voor het gele edelmetaal in 2019, zo ook Mike McGlone, senior grondstoffenstrateeg bij Bloomberg Intelligence,

McGlone: “A lot of the drivers are turning positive. The volatility of the stock markets is turning up, from the lowest ever…and the dollar has had a substantially strong year. The trade-weighted dollar is the best performing major asset class on the planet this year. It’s up 8% this year, yet gold is trickling, it’s up/down 6%. To me, I see a sign of divergent strength”

McGlone voegde eraan toe dat die negatieve factoren komend jaar waarschijnlijk als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen, wat de weg vrijmaakt voor een stijgende goudprijs.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr