Platina moet herstellen in 2019

We moeten het niet altijd hebben over goud en zilver op deze blog. Er zijn immers nog andere edelmetalen die het waard zijn om besproken te worden.

Een van de slechtst presterende edelmetalen dit jaar is ongetwijfeld platina. Het heeft sterk afgezien omdat de vraag sterk is gedaald. Wagens die aangedreven worden door diesel vereisen platina, maar deze hebben hun marktaandeel zien dalen. Ook de vraag naar platina juwelen is fors afgekoeld, vooral dan in de belangrijke markt China.

Het ziet er echter naar uit dat de prijzen de komende maanden zullen herstellen.

Zo verwacht Standard Chartered dat de platinaprijzen de komende maanden zullen herstellen naar een gemiddelde prijs van 930 voor het volledige jaar 2019 en het volgende jaar zullen afsluiten in de buurt van de 960 USD. De bank verwacht dat het vraag/aanbod overschot zal dalen van 406.000 ounce in 2018 tot 253.000 ounce in 2019.

De analist van dienst verwacht dat het wereldwijde aanbodoverschot zal dalen in 2019 naar 300.000 tot 400.000 ounce, in vergelijking met een geschatte 500.000 ounces voor 2018. De analist mikt op een aanbodgroei van slechts 1 tot 2% in 2019 terwijl de vraag ook verwacht wordt te stijgen met 1%.

Platina is historisch goedkoop, zowel in absolute als in relatieve termen ten opzichte van goud en palladium. Daarom mogen we ons verwachten aan een stijging.

Je mag ook niet vergeten dat een groot gedeelte van het platina wordt geproduceerd in Zuid-Afrika, een land dat momenteel bijzonder wankel is. Wanneer er daar een onderbreking is van de supply, dan mogen we ons aan een bijzonder explosieve situatie verwachten.

Dat geldt ook zeker voor rhodium, een afgeleide van platina die zelfs nog zeldzamer is…