Zilver flink hoger wegens Indiase feestdagen

De goud- en zilverprijs zagen gisteren een aardige stijging. Goud deed een hoogste punt aan in twee weken tijd terwijl zilver een hoogste punt aandeed in vier weken tijd.

Zilver eindigde de dag bijna 1,5 procent in het groen, terwijl het op gegeven moment bijna drie procent hoger stond.

Analisten wijzen op het verbeterende industriële component van het edelmetaal en de volatiliteit in zijn algemeenheid.

Volgens technisch analist Jim Wyckoff van Kitco zijn met huidige prijsstijging ook de op grafieken-gebaseerde kopers weer geïnteresseerd in zilver, wat er voor kan zorgen dat de prijs dra nog hoger kan.

Ook is in India het feestseizoen begonnen. Tijdens Dhanteras en Diwali eren Indiërs Laskshmi, de godin van rijkdom en welvaart, middels de aankoop van goud en zilver.

Ter gelegenheid van Dhanteras, dat gisteren plaatsvond, hebben mensen eerder de neiging om zilver aan te kopen dan goud. Wellicht een reden waarom de zilverprijs plots hoger ging.

George Gero, managing director bij RBC Wealth Management, ziet een andere reden waarom zilver stijgt.

Gero: “Silver is finally being helped by its industrial needs and participation in our economy. Until recently, silver had lagged as haven seekers kept up with gold investments”

Fawad Razaqzada, technisch analist bij Forex.com, denkt dat zilver juist meer profiteerde vanwege het positieve sentiment om meer risico te nemen.

Wanneer aandelen stijgen heeft het minder de neiging te dalen dan bijvoorbeeld goud. Dat is volgens hem te wijten aan de rol die zilver inneemt als zowel industrieel- als edelmetaal.

Hij merkt daarbij op dat het witte edelmetaal nog steeds als een toevluchtsoord wordt gezien.

Dat betekent volgens hem ook dat het zich naast goud zou kunnen herstellen wanneer aandelen een aanhoudende verkoopdruk zien.

Razaqzada betoogt verder andere factoren die kunnen leiden tot een grotere stijging voor zilver.

Zo kan een zwakkere dollar een positief effect sorteren op grondstoffen die in dollars worden geprijsd. Hierdoor kan zilver, wegens de lagere prijs, een interessante belegging vormen voor gebruikers van andere valuta.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, geeft aan dat de sterke prestatie van zilver betekent dat we een normalisering zien van de marktomstandigheden in de edelmetaalsector.

Hansen voegde eraan toe dat de dreiging van een wereldwijde recessie als een donkere wolk boven de markt blijft hangen. Wellicht positief voor het edelmetaal.

Daarnaast kan zilver profiteren wanneer overheden meer geld uit gaan geven om hun economieën te stimuleren, waarbij een hogere vraag naar het edelmetaal vanuit de industrie de prijs hoger kan zetten, aldus Hansen.

Bronnen: The Quint, Kitco, MarketWatch

Foto: Flickr