Chinese goud-import via Hongkong daalt opnieuw, Singapore profiteert

Meer dan vier maanden van onrust in Hongkong blijkt voor Singapore een zegen. De bezettingsgraad van hotels in de stad staat op recordhoogte, een van de meest zichtbare tekenen dat Singapore profiteert van de onrusten in Hongkong.

Er is daarnaast een opleving te bemerken in de verkoop van huizen in het duurdere segment, de opslag van goud en deposito’s in vreemde valuta.

Volgens Goldman Sachs is er voor Singapore daarbij een potentieel voordeel te behalen ter waarde van 4 miljard dollar, mochten de onrusten aanhouden.

Volgens J. Rotbart & Co., een bedrijf dat klanten helpt bij de aankoop, verkoop en het vervoer van edelmetalen, is er een duidelijke stijging te zien in de opslag van goud in Singapore de afgelopen maanden.

Het bedrijf bedient voornamelijk rijke klanten uit Hongkong en geeft aan dat, daar waar er eerder 35 procent verzoeken kwamen voor opslag vanuit Hongkong en 50 procent vanuit Singapore, die percentages nu op respectievelijk 10 en 75 procent liggen.

Ondertussen daalde de Chinese netto goud-import via Hongkong in september met 9 procent ten opzichte van de vorige maand.

Dat is voornamelijk te wijten aan de zwakkere vraag en mogelijke overheidsmaatregelen vanuit Beijing om de yuan te ondersteunen.

De netto-import via Hongkong naar China, ’s werelds grootste consument van het metaal, daalde tot 11,829 ton in september. In augustus was dat nog 12,997 ton.

De totale goud-import via Hongkong daalde met zo’n 8 procent tot 14,44 ton, daar waar dit in augustus nog 15,661 ton betrof.

In augustus steeg de netto goudimport van China via Hongkong met bijna 61 procent. Dit nadat het in juli haar laagste punt aan had gedaan in meer dan acht jaar tijd.

Hongkong, traditioneel de belangrijkste goud-importeur voor China, zag door de politieke onrusten ook een daling in sieradenverkoop en de nodige zorgen over het verschepen van goud uit de stad, aldus Samson Li, een in Hongkong-gevestigde edelmetaalanalist van Refinitiv GFMS.

De centrale bank van China, de PBOC, zal volgens Li waarschijnlijk wel nieuwe importvergunningen vrij gaan geven voor de rest van dit jaar. Hierdoor zal het importvolume enigszins moeten verbeteren, aldus Li.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr