Goudbeleggers bereiden zich voor op renteverlaging Fed terwijl goud met winst de week uitgaat

Goud lijkt deze week weer een keer met winst de week af te sluiten, nu beleggers zich opmaken voor een nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling door de Amerikaanse centrale bank.

Zwakker-dan-verwachte economische uit de V.S. versterken de verwachtingen dat de Federale Reserve de rente volgende week gaat verlagen. Goud staat voor deze week in de plus, met 1 procent.

De koers ging eindelijk weer boven de $1.500 per ounce deze week, nu men zich opmaakt voor de beslissing van de Fed volgende week dinsdag en woensdag. De verwachting is dat de rente met een kwart procentpunt zal worden verlaagt.

Ook andere edelmetalen gaan de week met winst uit. Dat is voor het eerst in twee maanden tijd dat de gehele sector een wekelijkse winst te pakken heeft.

Goud zag tot nu toe een winst van 17 procent over het gehele jaar 2019. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan centrale bankbeleid, dat weer een stuk losser te noemen was, aangezien zij monetair beleid voer(d)en om de economieën die door handelsoorlogen getroffen zijn te ondersteunen.

Terwijl de Fed naar verwachting voor de derde keer dit jaar de rente zal verlagen, is die renteverlaging hoogstwaarschijnlijk wel al in geprijsd.

De richting die goud zal kiezen zal dus niet zozeer afhangen van deze renteverlaging an sich maar veeleer van de bewoordingen die gebruikt gaan worden aangaande toekomstige renteverlagingen.

Rhona O’Connell, hoofd marktanalyse voor EMEA en Azië bij INTL FCStone: “At present, gold seems to be talking itself into a vicious circle. Unless the Fed really surprises the markets, then I can’t see gold reacting much to that”

Ook Jeffrey Halley, senior marktanalist bij Oanda, ziet de koers voorlopig weinig doen en meent dat het voor het edelmetaal moeilijk is huidige range, tussen de $1.475 en $1.520 per ounce, te doorbreken.

Volgens Jim Wyckoff, Senior marktanalist bij Kitco, lagen de goudfutures voor december gisteren goed bij, waarbij het een hoogste punt aandeed in twee weken tijd.

Op de korte termijn lijken de bulls in het algemeen technische voordeel te zijn, waarbij een downtrend die liefst zeven weken duurde doorbroken werd.

De volgende opwaartse doelstelling voor een koersbreuk op korte termijn is om de technische weerstand van $1,525,00 te doorbreken.

Daartegenover staat een neerwaartse doelstelling op korte termijn onder de technische steun van het laagste punt in Oktober, op $1,465 per ounce, aldus Wyckoff.

De eerste weerstand wordt gezien op de $1,510,00 en vervolgens op de $1,520,00. De eerste steun wordt gezien op $1,490.00 en vervolgens bij de laagste stand van deze week op $1,484.00.

Op het moment koerst goud precies op de $1.500 per ounce, waarbij het vandaag de $1.515 dollar per ounce aan wist te tikken.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr