zilver

Zilver explodeert

Afgelopen dinsdag sprong zilver met meer dan 4 procent omhoog, vandaag sprong het wederom met meer dan 3 procent omhoog. Wat is er met het edelmetaal aan de hand?

Traditioneel gezien volgt de zilverprijs goud, dat betekent dat wanneer goud stijgt zilver dat ook doet. Dit jaar bleef de zilverprijs echter wat achter. Goud vergaarde de meeste aandacht van de markten de afgelopen maanden en het genoot van haar beste kwartaal op 30 jaar tijd.

Die stijging in het eerste kwartaal zet zij in het begin van het tweede kwartaal maar nauwelijks voort. Nu wordt zij voornamelijk gedomineerd door kleine broer zilver, dat grote broer goud mee naar boven lijkt te trekken. De oorzaak kan onder andere gevonden worden in de correctie van de goud/zilver ratio. UBS-analist Joni Teves:

It’s a combination of silver getting a bit of attention over the past week with the big move in the gold/silver ratio and quite a few market participants looking at silver in and its relative performance to gold and thinking it might be time for a bit of catch up

Vóór de recente rally van zilver bleek de goud/zilver ratio rond het hoogste niveau te koersen in meer dan zeven jaar tijd. Eind februari stond het boven de 90. Robin Bhar, analist bij Société Générale:

If you’re still bullish about gold, the argument runs, buy silver instead as it’s cheaper and you may get a bigger bang for your buck as it’s more volatile

Aan het begin van april was goud sinds het begin van het jaar meer dan 13 procent gestegen. Zilver bleef achter met “slechts” een stijging van 8 procent. In de afgelopen paar weken is zilver begonnen aan een inhaalrace. Sinds begin april steeg zilver van iets minder dan $15 dollar tot $17,59 op het hoogste punt vandaag. Een prijsstijging van bijna 17 procent op slechts 3 weken tijd!

Die explosieve stijging zorgt ervoor dat zilver de best presterende grondstof van dit jaar is en het neemt daarmee het stokje van goud over. Sinds 1 januari steeg het bijna 25 procent en dat maakt het de beste performer in de Bloomberg commodity-index.

Hedge funds op de Comex in New York waren niet eerder zo positief over het edelmetaal met een toename van 30 procent in inzetten op een stijging van zilver. Ook de vraag naar zilver in China is sterk, volgens UBS was het aantal contracten gekocht door beleggers op de Shanghai Gold Exchange rond het hoogste niveau in de afgelopen 12 maanden. Zilver ETF’s zagen vorige maand al de grootste maandelijkse instroom sinds November 2010.

Bronnen: Business Insider, Financial Times

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]