China heeft Australië in het vizier

Chinese goudmijnbedrijven hebben grootse plannen om aankopen en overnames te doen van buitenlandse mijnbouwbedrijven buiten China. Het is waarschijnlijk ook dit vooruitzicht dat er voor zorgt dat prijzen van de activa – van Australië tot aan de VS – de lucht in schieten.

Meeste Chinese mijnbouwbedrijven, zoals Zijin Mining Group, geven aan dat zij dit jaar nog meer willen investeren in buitenlandse projecten dan dat zij vorig jaar al deden. Dit terwijl vorig jaar al de meeste buitenlandse overnames en aankopen werden gedaan sinds 2011.

Goudmijnbedrijven kenden – volgens een index samengesteld door Bloomberg Intelligence – wereldwijd een stijging van zo’n 85 procent dit jaar. Terwijl de grootste rally in edelmetaal prijzen sinds de jaren ’80 de goudmijnbouwbedrijven omhoog duwden kregen ze hoogstwaarschijnlijk ook een impuls van de grote Chinese interesse, aldus Pan Guocheng, CEO van mijnbouwbedrijf China Hanking Holdings Ltd.

China Hanking, overwegend een ijzererts- en nikkelproducent, is van plan om de beurs op te gaan met zijn goud-projecten in Australië. Guocheng:

Better stock valuations are partly because more and more Chinese companies are aggressively looking at opportunities, and looking around overseas to buy or consolidate assets. We are very aggressively and actively looking for good, high-quality gold assets which are going to add additional value to our existing portfolio. We’ll focus on the IPO first. As soon as that is completed, then we’ll be in better shape for acquisitions. We want to establish our presence in the Australian capital market and get the investor community to support more acquisitions

Zhaojin Mining Industry Co, de op drie na grootste goudproducent binnen de Chinese grenzen, meent dat de goudprijs aan de onderkant zit van de huidige cyclus. Daarom denkt zij ook grote kansen te hebben om de komende jaren goede acquisities te kunnen doen.

Maar het zijn niet enkel Chinese goudmijnbouwbedrijven die hun kansen schoon zien in Australië.

Een Chinees consortium – dat wordt geleid door Shanghai Pengxin, opgericht door Chinees miljardair Jiang Zhaobai en een bedrijf dat vastgoed, landbouwgrond en chemische activa in beheer heeft – heeft het Australische bedrijf S Kidman & Co over weten te halen om over te gaan tot verkoop.

Met die verkoop is meer dan 1 procent van de gehele Australische landmassa gemoeid. S Kidman & Co is namelijk de grootste landeigenaar van het land en de totale oppervlakte in bezit komt neer op een gebied dat groter is dan Schotland.

Shanghai Pengxin Group kreeg het eerder niet voor elkaar om een deal te sluiten maar nu het Australische beleggers heeft weten te strikken kan de deal wel doorgaan. Het levert een probleem op voor Scott Morrison, de Treasurer of Australia, die al een tijd probeert de deal te blokkeren.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, The Guardian

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]

 

Het bericht China heeft Australië in het vizier verscheen eerst op Beurs.com.