5 zilver aandelen die dividend uitkeren

Het hoogste punt voor zilver vandaag was $17.69, met andere woorden steeg het edelmetaal zo’n 4 procent. Maar na de speech van ECB voorzitter Draghi zakte het edelmetaal weer terug naar $17,10. Een bescheiden stijging van rond de 0,8 procent. De zilverprijs staat ondertussen wel op zijn hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Chintan Karnani – hoofd marktanalist bij Insignia Consultants:

Everything is bullish for silver, with industrial demand poised to climb from solar power generation and Asian jewelry demand. But the metal needs to break and trade over $17.60 to attract short covering. Silver has the best chance in the past twelve months to zoom, but if it doesn’t rise in the next three weeks, prices may breach this year’s lows

Het is met andere woorden bijna zeker dat de zilverprijs begonnen is aan een parabolisch herstel. Het steeg in ieder geval een indrukwekkende 24 procent sinds het begin van 2016. Maar er is daarnaast ook nog een lange weg te gaan voor het edelmetaal. Medio april 2016 stond de zilverprijs nog altijd 60 procent lager ten opzichte van 5 jaar terug. En veel (zilver)mijnbouwbedrijven verkeren nog steeds in een financiële spagaat ondanks de agressieve kostenbesparingen.

Vaak wordt gezegd dat goud geen rendement oplevert. Maar verschillende mijnbouwbedrijven leveren wel rendement. In de vorm van dividend. Wanneer men tevens denkt dat zilver uiteindelijk beter zal presteren dan goud, waarom dan niet kijken naar zilvermijnbouwaandelen die dividend uitkeren? Bij deze een korte lijst:

Silver Wheaton

Silver Wheaton is een bekende en grote naam in de zilvermijnbouw. Dat komt grotendeels door haar business model. Het is ’s werelds grootste edelmetalen “streaming” bedrijf. Dat wil zeggen dat het vooraf betalingen doet aan verschillende bedrijven waarmee zij het recht koopt om tegen vooraf afgesproken vaste en lage prijs een deel of zelfs de gehele productie te kopen. Meest recente kwartaal dividend bedroeg $0,05 cent per aandeel. Het hoogste dividend dat Silver Wheaton ooit uitbetaalde was op 12 april 2013 op $0,14 cent per aandeel.

Pan American Silver

Heeft momenteel zeven mijnen in Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië, plus diverse ontwikkelingsprojecten. De omzet afgelopen jaar kwam uit op $674.68 miljoen. Het hoogste dividend dat Pan American ooit heeft betaald was $0,125 cent per aandeel. Terwijl dat lager is dan het hoogste dividend van Silver Wheaton betaalde Pan American dat dividend wel negen maal op rij. De laatste keer was op 13 maart 2015. Op 11 maart 2016 betaalde het slechts een kwartaal dividend in contanten van $0,0125 per aandeel.

Fresnillo

Fresnillo ziet zichzelf als ’s werelds grootste primaire zilverproducent en dat zou zo maar kunnen kloppen. Het heeft de grootste primaire zilvermijn ter wereld en daarnaast een uitzonderlijk portfolio aan ontwikkeling- en exploratieprojecten. Op 10 september 2015 betaalde Fresnillo een interim-dividend van $0,021 cent. In 2012 was haar hoogste uitbetaling a $0,424 cent per aandeel.

Tahoe Resources

Tahoe Resources exploiteert de Escobal mijn in Guatemala, dat eind 2014 de tweede “primaire zilvermijn” in de wereld was. Tahoe geeft maandelijks een dividend uit van $0,02 cent per aandeel.

Hecla Mining

Hecla is de grootste primaire zilverproducent in de VS. Daarnaast is het een opkomende goudproducent. Het is het oudste mijnbouwbedrijf in Noord-Amerika en is eigenaar van twee primaire zilvermijnen in Alaska en Idaho. Daarnaast heeft het een goudmijn in Quebec. Hecla’s meest recente dividend kwam uit op $0,0025 per aandeel op 18 maart 2016. Hoogste dividendbetaling was $0,0125 cent per aandeel, dat voor het laatst uitbetaald werd op 25 maart 2013.

Verder zijn er natuurlijk ook voldoende goudmijnbouwbedrijven die dividend en wellicht ook een hoger dividend uitkeren. Toch is de stijgende zilverprijs, die goud dit jaar in korte tijd weet te verslaan, eventueel een voorbode van wat komen gaat. Bij hogere zilverprijzen horen natuurlijk hogere zilvermijnbouwaandelen. En bij hogere zilvermijnbouwaandelen die dividend uitbetalen horen hoogstwaarschijnlijk ook hogere dividenden.

Bronnen: Investing News, Market Watch, Investopedia

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999