Yellen zorgt voor hogere goudprijs

Yellen zorgde dat goud gisteren een sprong omhoog maakte van 2 procent naar $1.260 per ounce en de dollar onder druk kwam te staan. Dit nadat de Federal Reserve aangaf dat de VS nog steeds risico’s ondervind van de onzekere wereldeconomie en het feit dat omstandigheden sinds december, om de rente te kunnen verhogen, niet veel positiever zijn geworden.

Zoals de markt verwachtte verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente niet. Nieuwe projecties van beleidsmakers toonden echter wel een verwachting van renteverhoging met twee kwart punt tegen het einde van het jaar.

De Amerikaanse dollar kwam onder druk na de verklaring en moest 0,6 procent inleveren tegen een mandje met belangrijkste valuta. Het nieuws van de Fed en de daling van de dollar gaf steun aan goud. Dat was net op tijd want het edelmetaal verloor deze week behoorlijk wat stoom, dat de langste daling van goud bleek te zijn sinds afgelopen november.

Eerder deze maand kwam goud volgens experts in een bull markt nadat het 20 procent was gestegen sinds haar laagste punt in 2015. De zwakke groei in China, wereldwijd tegenvallende aandelenmarkten en de prognose dat de Fed de rente dit jaar toch niet zal verhogen zorgde voor extra glans op het edelmetaal.

Barnabas Gan – econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp (OCBC) – blijkt nog steeds niet veel vertrouwen te hebben in goud. De bank ziet de goudprijs tegen het einde van het jaar rond de $1.100 dollar. Gan:

“Gold’s reign as the top performing asset since the start of the year is largely supported by safe haven demand, and buying-interest into gold once again should not be discounted especially if global growth sentiment turns south into the year. Still, this is not our base case scenario, given our bearish outlook on gold prices. The outlook for gold is underpinned by further rate hikes from the Federal Open Market Committee which would lift the greenback and in turn, dull gold as a store of value”

Goud blijkt zeer gevoelig voor het vooruitzicht van een stijgende rente door Yellen, zeker ook omdat het een niet-renderend actief betreft. Terwijl een verhoging de dollar juist omhoog zal duwen wordt het aanhouden van goud alleen maar duurder.

Ken Hoffman van Bloomberg Intelligence geeft aan dat het beleid van Yellen zeker zijn invloed heeft op de prijs van goud, maar dat de onzekerheden omtrent China eigenlijk belangrijker zijn. Ook het feit dat China de grootste goudimporteur is en blijft aankopen is volgens hem voor goud belangrijker dan de grillen van de Fed.

Ook de andere edelmetalen deden het gisteren goed. Zilver volgde goud hoger en steeg 1,9 procent naar $15.55 per ounce. Ook platina steeg met 2,2 procent en palladium steeg met 1,9 procent.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Straits Times

 

Wat is nu de beste manier om zilver te kopen?

monsterboxHet is cruciaal om te gaan voor fysiek zilver.

Opteer echter niet voor baren, want dan betaal je 21% BTW die je straks niet kan recuperen als je wil verkopen.

Ga voor munten waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Kiezen voor de Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers is een goede optie.

Goud999 biedt deze Monsterbox tegen een scherpe prijs aan momenteel.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

De Philharmoniker is één van de populairste beleggingsmunten in Europa.

Meer info is te vinden op de site van Goud999

Het bericht Yellen zorgt voor hogere goudprijs verscheen eerst op Beurs.com.