Goud fondsen op het moment belangrijkste in de ETF-markt

BlackRock, die wegens een “administratieve fout” aan het begin van deze maand de creatie van nieuwe aandelen van haar populaire goud ETF stil moest leggen, blijkt flink in te hebben gezet op een concurrerende goud ETF.

BlackRock bleek een 13 procent belang te hebben opgebouwd – ter waarde van ongeveer $4 miljard – in de grootste goud ETF, de SPDR Gold Trust of GLD. BlackRock hield een belang van circa 5 procent in de ETF.

BlackRock weigerde aan te geven waarom het een product van de concurrent koos boven haar eigen ETF, maar analisten gaven aan dat het niet ongehoord is voor vermogensbeheerders om producten van concurrenten, zoals ETF’s, in portefeuille aan te houden.

Toch is de timing hier opvallend te noemen. De aankoop gebeurde 3 dagen nadat BlackRock aan had gegeven dat het “per ongeluk” voor $7.8 miljard aan iShares Gold Trust teveel had verkocht dan dat het volgens officiële kanalen had mogen doen. Enkel geregistreerde aandelen mogen verhandelt worden aangezien het een ETF betreft die fysiek goud als onderliggende waarde heeft. Voor dit voorval krijgt zij overigens hoogstwaarschijnlijk nog een boete.

BlackRock is ’s werelds grootste aanbieder van ETF’s en ’s werelds grootste vermogensbeheerder met $4.6 biljoen vermogen onder beheer. Zij exploiteert een aantal beleggingsfondsen en andere beleggingsproducten, en het kan zijn dat meerdere van die fondsen aandelen GLD hebben aangekocht.

De GLD – de meest populaire (goud) ETF – is enkel dit jaar overigens gegroeid met $5.5 miljard, aldus ETF.com data. Het geeft aan hoe belangrijk de goud ETF’s zijn geworden want dit is meer dan het dubbele van de netto-instroom gezien bij de op één na meest populaire ETF – de iShares MSCI USA Minimum Volatility (USMV).

Christian Magoon – CEO van ETF-lanceringsbedrijf Amplify Investments – noemde het de “gorilla van het moment”. Stacey Gilbert – head of derivative strategie bij Susquehanna – geeft aan dat de optiemarkt tevens laat zien dat de goudprijs eerder hoger zal gaan dan lager, zeker ook omdat optie traders over de bredere aandelenmarkten nu negatiever zijn. Gilbert vorige week:

Last week we really started to see the rotation out of U.S. Treasurys into what we call the safety products. We haven’t seen that yet in gold

Hoewel de goudprijs hier en daar wat pullbacks zou kunnen laten zien omdat investeerders wat winst halen uit aanzienlijke stijgingen van afgelopen maanden is de instroom volgens Gilbert in goud ETF’s nog niet merkbaar vertraagd. Gisteren kende de GDX – de Market Vectors Gold Miners ETF – overigens de grootste instroom op 1 enkele dag.

Bronnen: Wall Street Journal, CNBC, iGold Advisor

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]