Wandelaar levert gevonden zeldzame gouden munt in

Een wandelaar die een aantal ruïnes in het oosten van Galilea in Israël aan het verkennen was heeft een ongelooflijk zeldzame 2000-jaar-oude munt ontdekt. De munt draagt een afbeelding van keizer Augustus, oprichter van het Romeinse Rijk, die vanaf 27 BCE tot zijn dood in 14 CE regeerde. De munt, gevonden door Laurie Rimon, werd in opdracht van keizer Trajanus ongeveer 107 na Christus als eerbetoon aan de eerste keizer Augustus uitgegeven.

Laurie Rimon was aan het wandelen met wat vrienden in het oosten van Galilea, in het noorden van het land, toen zij aankwamen bij een archeologische site. Rimon zag iets glanzend op de grond liggen en pakte het op. Toen besefte ze dat het een oude gouden munt betrof. De groep nam contact op met de Israel Antiquities Authority (IAA) die snel een vertegenwoordiger naar de locatie stuurde. Rimon overhandigde de munt aan de IAA. Rimon:

It was not easy parting with the coin. After all, it is not every day one discovers such an amazing object, but I hope I will see it displayed in a museum in the near future

Slechts één andere munt ter ere van keizer Augustus is tot op heden bekend. Volgens onderzoekers van de IAA is de munt absoluut uniek en er is slechts één andere in zijn soort die in het British Museum tentoongesteld wordt. Tot de recente ontdekking dacht men dat dit de enige in de wereld betrof.

De IAA is van plan om Rimon’s eerlijkheid te belonen met een officieel certificaat van waardering voor haar goed burgerschap. Nir Distelfeld – inspecteur bij de IAA Unit for the Prevention of Antiquities Robbery – prees Rimon voor het overdragen van de munt:

This is an extraordinarily remarkable and surprising discovery. I believe that soon, thanks to Laurie, the public will be able to enjoy this rare find

De munt is waarschijnlijk deel geweest van het loon van een Romeinse soldaat en was ook in die tijd een flinke som waard, aldus experts. Hoeveel de munt nu waard zou zijn is nog niet bekend. Distelfeld drong anderen er op aan bij het vinden van oude artefacten onmiddellijk contact op te nemen met de IAA om zo te zorgen dat de plaats van de vondst kan worden afgegraven.

Bronnen: The Telegraph, Times of Israel

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.