Munich Re verslaat de negatieve rentevoeten op een eigen manier

Als er een ding is wat Duitsers haten op monetair vlak, dan is het laksheid. Je mag er zeker van zijn dat de vertegenwoordigers van de Bundesbank in de Europese Centrale Bank met argusogen kijken naar hetgeen wat er zich momenteel allemaal afspeelt. De waanzinnige politiek van de ECB kunnen ze niet anders dan afkeuren, daar mag je zeker van zijn.

Duitsers hebben al lang een speciale relatie met goud. Ze hebben immers de hyperinflatie jaren tijdens de jaren dertig gekend, en staan heel sceptisch tegenover de pogingen om de inflatie aan te wakkeren.

Vandaag lazen we in dat kader dat de Duitse herverzekeraar Munich Re zijn goud- en cashreserves fors aan het optrekken is. Daarmee gaat de maatschappij regelrecht in tegen de pogingen van de ECB om cashdeposito’s betalend te maken.

Dit is geen klein bier. Munich Re is immers de grootste herverzekeraar ter wereld. Als we zo eens rondhoren, dan zijn er nog heel wat andere instellingen die dezelfde weg willen opgaan. Ze willen op die manier de middelvinger opsteken naar de nulrentevoeten of negatieve rentevoeten, die het inkomen verminderen dat verzekeraars moeten uitbetalen op polissen.

Munich Re heeft al een hele tijd goud opgeslagen in de kluizen, en heeft recentelijk een cashbedrag van verschillende miljoenen euro’s opgeslagen in de koffers. Dat werd verklaard door CEO Nikolaus von Bomhard op een persconferentie.

“We proberen het gewoon maar uit, maar je kan zien hoe ernstig de situatie is,” zei von Bomhard.

Dit is belangrijk in het kader van de recente beslissingen van de ECB, die de belangrijkste rentevoet verlaagde naar nul en de rente op de depositofaciliteit verlaagde naar -0,4% van -0,3%. Dat verhoogt het bedrag dat banken moeten betalen om geld aan te houden bij de centrale banken.

Nogmaals is dit een héél sterk signaal om goud aan te houden binnen elke gespreide portefeuille. Fysiek goud welteverstaan. En niet de 5% die je vaak hoort van mainstream economen. Het mag gerust een pak meer zijn in deze woelige tijden…

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]