World Gold Council: Aankopen goud in tweede kwartaal verdrievoudigd

De vraag naar goud in Iran kan voor de rest van het jaar hoog blijven en zelfs toenemen naarmate de VS opnieuw sancties instelt.

De verkoop van goudbaren en gouden muntstukken van de Islamitische Republiek verdrievoudigde in het tweede kwartaal al tot 15,2 ton. Dat is het meeste in vier jaar, aldus de World Gold Council (WGC).

Het land nam zo’n drie kwart van de vraag naar goud in het Midden-Oosten voor rekening. Vorig jaar was dat nog minder dan de helft en het jaar daarvoor slechts 15 procent.

Cagdas Kucukemiroglu, analist bij Metals Focus: “Demand will stay strong for the rest of the year, around this level or higher. Coins that were pre-sold by the central bank will continue to be delivered to the market”

Veel Iraniërs vrezen dat hun economie ineenstort wanneer de VS in november opnieuw een embargo op de Iraanse energie- en financiële industrie instelt. Daarbij gaat het vooral om transacties van de Iraanse centrale bank en olie.

De sancties van de V.S. op de handel in edelmetalen zullen komende maandag 6 augustus al van kracht worden. Ondertussen daalde de Iraanse munt, de rial, dit jaar met 50 procent in waarde.

Massoud Gholampour, analist bij de Novin Investment Bank in Teheran: “Demand for physical gold is very high and has been as the currency’s been weakening. People want to invest in something that’s safe if they think that a crisis may be on the way”

President Hassan Rouhani heeft de Iraanse gouverneur van de centrale bank, Valiollah Seif, vorige week ontslagen wegens de valutacrisis. Het islamitische regime staat onder toenemende economische druk sinds president Donald Trump in mei de VS heeft teruggetrokken uit de nucleaire overeenkomst die Iran in 2015 met wereldmachten wist te sluiten.

Seif werd bekritiseerd vanwege het slechte beheer van de crisis. De afgelopen maanden heeft de centrale bank 60 ton aan gouden munten op de lokale markt verkocht, om de stijging van de prijs van het edelmetaal te beteugelen. De omstreden beslissing heeft echter weinig effect gehad.

Een ernstig tekort aan harde valuta heeft de prijzen van goederen verder opgedreven, terwijl in paniek geraakte Iraniërs haastig gouden munten, auto’s en kleine appartementen aankochten, om hun spaargeld te kunnen behouden.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]