Deze partij verwacht een zware gouddaling in september

De bedoeling van deze pagina’s is niet om goud cheerleaders te zijn. We willen zeker ook andere stemmen aan het woord laten. Volgens de analist van INTL FCStone, Edward Meir, consolideren de goudprijzen in augustus, maar zullen we daarna een forse versnelling zien van het neerwaartse momentum in september.

Inderdaad, volgens deze analist ziet het er niet al te best uit. We gaan ons immers moeten opmaken voor een nieuwe verliesreeks volgende maand. Dat heeft te maken met de volumes die we momenteel op de markt zien. In de zomermaanden liggen die traditioneel bijzonder laag. Hierdoor zitten goud en zilver in zekere zin in de ‘doldrums’ zoals we dat in het Engels zo mooi noemen. De volumes zijn laag, en uitgesproken koersbewegingen naar beneden of boven toe zien we momenteel niet, hoewel de trend wel eerder neerwaarts gericht is.

Het ziet er volgens deze analist naar uit dat goud waarschijnlijk tussen de 1200 en 1270 USD per ounce zal noteren. Over het algemeen zal goud het knap lastig blijven hebben. Enkel een forse correctie op de aandelenmarkten of de valutamarkten (met name de USD) kan dat negatieve momentum doorbreken.

De manier waarop goud de afgelopen maanden geëvolueerd is, is een zeer zware teleurstelling geweest voor de bulls. Het is sinds april eigenlijk alleen maar een rechtstreekse lijn naar beneden geweest, die enkel werd onderbroken door enkele rally’s van korte duur.

Ook deze analist benadrukt dat een van de sterke neerwaartse drivers voor goud dit jaar de sterkere USD is geweest, die sinds medio april een sterke rally heeft gekend. Dat is geen toeval uiteraard als we dit afzetten tegen de daling van het goud.

Hoewel een daling zeker niet uit te sluiten valt, is het volgens ons weinig zinvol om daar nu op te focussen. Markttiming haalt sowieso niet veel uit in deze volatiele markten. Daarom is het aangewezen om regelmatig aan te kopen en de gemiddelde koersen te gaan opbouwen.

Aan crashprofeten hebben we weinig – deze markten vereisen een grote dosis pragmatisme en soms ook opportunisme.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.