goud WGC 2018

World Gold Council: 2018 wederom goed jaar voor goud

De World Gold Council (WGC) kwam dinsdag met een nieuw rapport en geeft daarin aan dat zij voor 2018 opnieuw een goed jaar voor goud verwacht.

Het is tien jaar geleden sinds de laatste financiële crisis en volgens de WGC is de wereld terug op weg naar een normalisering in economische activiteit.

De groei die we in 2017 zagen zal in 2018 continueren. Zowel de VS als Europa zag een economische groei, afnemende werkloosheid, groeiende aandelenmarkten en lonen en relatief lage inflatie.

Ook Azië, en dan met name China en India kenden een prima jaar.

Die groei van de wereldeconomie zal een positief effect sorteren op de goudprijs, zo we die ook afgelopen twee jaar kenden.

Consumenten in landen als China en India, de twee grootste goudconsumenten, zullen meer geld kunnen uitgeven aan sieraden wegens die groei in economische activiteit.

En omdat beleggers door de hoge waarderingen in aandelenmarkten wat voorzichtig zullen zijn zal ook dat de vraag naar goud in stand houden.

De S&P 500 steeg vorig jaar naar een all-time high. Mocht er een correctie op de financiële markten komen dan kan het verstandig zijn om als belegger een positie te hebben in goud.

Een ander positief punt is de lage rente, die naar verwachting langzaam op zal kruipen maar niet zover dat het zijn invloed zal hebben op de goudprijs.

Daarbij: bij alle renteverhogingen in de afgelopen jaren steeg goud juist.

Experts roepen al tijden dat een stijgende rente ongunstig uitpakt voor de goudprijs omdat op goud geen rendement wordt behaald in de vorm van rente.

Toch wist het edelmetaal rendement te behalen door simpelweg in prijs afgezet in dollars te stijgen.

Voor 2018 voorziet zij in totaal drie renteverhogingen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, aangezien de rente op een historisch laag niveau staat.

De World Gold Council concludeert dat het edelmetaal enkel slecht presteert bij een reële rente van meer dan vier procent. Een niveau waar we nog een tijd op kunnen wachten.

Bronnen: Investing News, WGC

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]