Goud heeft meer ruimte te stijgen

De gouden rally zwakte ietwat af deze week, maar zowel de fysieke als de papieren markten wijzen er eindelijk weer op dat goud wind mee heeft en wellicht een grotere stijging te wachten staat.

Aankopen voor het Chinese New Jaar en optiemarkten suggereren een opvolging van de 6,5 procent stijging die goud de afgelopen zes weken zag.

Mark O’Byrne, directeur marketing bij gouddealer GoldCore:

I’m always a bit nervous when gold prices rise this much, this fast. But there certainly is healthy demand from China and the futures market — I think we should break highs above $1,400 later in the year

Opties wijzen op zeker nog een maand aan stijgingen in prijs.

Daarnaast, goud lijkt het in januari en februari altijd goed te doen. Over de afgelopen tien jaar steeg het edelmetaal die twee maanden gemiddeld met 6 procent.

Goud deed deze week haar hoogste punt aan in vier maanden tijd en kwam het nieuwe jaar binnen met een stijging van acht dagen op rij. Sinds 2011 was dat niet meer voorgekomen.

De prijzen op opties wijzen erop dat de dollar de komende maand meer ruimte heeft om te dalen tegenover de euro, de yen en het pond. Dat is goed nieuws voor goud, het 120-dagen prijs-patroon staat dicht bij haar sterkste negatieve correlatie sinds eind 2012.

Ondertussen stegen Australische goudproducenten begin deze week naar hun hoogste punt in een jaar tijd, op een stijgende goudprijs en een dalende dollar.

De ASX All Ordinaries Gold index maakte een sprong omhoog van 3 procent, waarmee het op maandag een hoogste punt aandeed sinds november 2016.

Sommige beleggers zijn bijzonder positief over het edelmetaal, zo ook Robert Kiyosaki, auteur van de bestseller “Rich Dad Poor Dad”, en zijn laatste boek “Why The Rich Are Getting Richer.”

Hij meent dat fiat geld significant zal verliezen ten opzichte van goud en cryptovaluta’s de komende twintig jaar.

Volgens hem zullen cryptovaluta’s fiat geld irrelevant maken, waarbij goud als een belangrijke hedge zal dienen.

Bronnen: Bloomberg, FT, The Street

Foto: Flickr / Marco Verch

[xyz-ihs snippet=”promo”]