Winsten goud zullen aanhouden in eerste jaarhelft

De goudprijzen zullen de winsten die ze in januari hebben geboekt aanhouden in de eerste jaarhelft van 2018. Dat zegt BNP Paribas in een recente nota. Daarna zal er echter neerwaartse druk komen, in de tweede helft van het jaar met name, naarmate de Fed doorgaat met de normalisering van het monetair beleid.

Harry Tchilinguirian, senior grondstoffen analist bij de bank, zegt dat stijgende inflatieverwachtingen en een zwakke dollar, tenminste zolang deze factoren overeind blijven, ondersteuning zullen blijven bieden voor de huidige tradingniveaus van het goud.

Als we kijken naar de gemiddelde verwachtingen van het goud, dan kijken we aan tegen een gemiddelde prijs van 1315 USD per ounce. Dat is een stijging met 60 USD per ounce.

De goudprijzen hebben geprofiteerd van een zwakkere USD ondanks drie renteverhogingen in 2017 en een sterke verwachting dat er in 2018 meer renteverhogingen zullen komen.

Nu de economische en inflatieverwachtingen in de VS en de eurozone worden verhoogd, zal de interesse in goud waarschijnlijk overeind blijven, aldus de nota. Ook kreeg het gele metaal dit jaar een boost aangezien beleggers het metaal kozen als een afdekking tegen stijgende aandelenmarkten.

In de tweede jaarhelft verwacht men echter dat de inflatie zal matigen en dat de reële rentevoeten zullen stijgen. Hierdoor zal de opportuniteitskost voor het aanhouden van goud stijgen. Een opportuniteitskost is eigenlijk een kost die je betaalt omdat andere activaklassen interessanter zijn dan degene die jij aanhoudt.

De Fed zal het monetair beleid in 2018 verder blijven normaliseren. Aangezien de laatste FOMC-meeting de economische verwachtingen aanzienlijk heeft opgetrokken, verwacht men nu vier renteverhogingen in 2018 en eentje meer in 2019. Dat zegt de analist.

Nu de basiseffecten de inflatiecijfers binnen de perken houden, kan op langere termijn de goudprijs wat pluimen verliezen.

BNP Paribas vertelde dat het opwaarts potentieel voor de goudprijs beperkt is, maar gaf ook aan dat het weinig waarschijnlijk is dat de prijzen sterk zullen zakken, tot “de obligatierentes in de tweede jaarhelft fors hoger gaan.”

Een beetje een minder optimistische visie dus, maar nog altijd genoeg ruimte voor een mooie stijging.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]