Houd goud aan als ‘defensieve belegging’

Wanneer je een belegging doet, moet je op de eerste plaats weten waarom je die belegging doet. Is het om je kapitaal te doen aangroeien, of is het daarentegen om je kapitaal te beschermen?

Volgens een analist van Mitsubishi, Jonathan Butler, zal dit jaar gevuld zijn met een aantal risico’s in de wereldwijde economie. Daardoor zal goud de ideale defensieve belegging zijn dit jaar. Daar kunnen we het volmondig mee eens zijn!

Goud zal dit jaar ondersteund blijven door een aantal risico’s waar beleggers weinig rekening mee houden. Maar ook de gunstige situatie op de vastgoedmarkt en de zwakke dollar zijn ook extra troeven voor een stijgende goudprijs, lazen we in de nota van de analist.

De Fed hield de rentevoeten ongewijzigd binnen een bandbreedte van 1,25% tot 1,50%, maar benadrukte dat de rentevoeten in 2018 enkel zullen stijgen.

Butler zei dat het pad van strakker monetair beleid dit jaar traag zal verlopen. Dat speelt uiteraard in het voordeel van de goudprijs.

“Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse Fed de rentevoeten slechts traag zal verhogen, en waarschijnlijk niet zal vooruitlopen op de situatie, hoewel de Amerikaanse economie op volle toeren draait en er tekenen zijn van toenemende inflatie.”

Hoewel de Amerikaanse rentevoeten (de Treasuries) beginnen uit te breken van een 30-jarige neergang, zullen de rentevoeten over het algemeen binnen de perken blijven. De reële rentevoeten zullen laag blijven wanneer de inflatie een opwaarts traject inzet, voegde de analist er nog aan toe.

Ondertussen heeft Mitsubishi een vrij negatieve kijk op de Amerikaanse dollar.

“Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse dollar zal underperformen in vergelijking met andere belangrijke valuta’s, naarmate de kwantitatieve versoepeling wordt teruggedraaid en mogelijk wordt beëindigd in de eurozone.”

Ook zullen de goudprijzen naar alle waarschijnlijkheid een boost krijgen van de toenemende bezorgdheid rond de begrotingssituatie in de Verenigde Staten en een mogelijke correctie op de aandelenmarkten.

Al deze visies resulteren in een gemiddelde target voor de goudprijzen van 1.410 USD tegen het einde van dit jaar.

Goud zal profiteren van beleggers die zich willen indekken tegen bepaalde risico’s, en daarom is het aanhouden van goud een prima bescherming die ook defensieve eigenschappen heeft.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.