Winst Newmont verdubbeld in vierde kwartaal

Goudmijnbouwbedrijf Newmont Corp. meldde gisteren dat de nettowinst over het vierde kwartaal van 2019 bijna verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder.

Cijfers waren boven verwachting, aangezien zowel de productie als de goudprijs steeg.

Het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld gaf aan dat de aangepaste winst 410 miljoen dollar was. Het vierde kwartaal van 2018 lag dat nog op 214 miljoen dollar.

De omzet steeg 45 procent tot bijna 3 miljard dollar, hoofdzakelijk wegens nieuwe productie van de nieuw verworven activa van Goldcorp en de hogere goudprijs, zo gaf het bedrijf aan.

Tom Palmer, president en CEO: “In 2019 we returned $1.4 billion to shareholders through dividends and share repurchases and as we enter our centenary year, Newmont is well positioned with the industry’s largest reserve base strategically located in top-tier jurisdictions that enables us to sustain production and generate robust cash flow across price cycles”

Newmont kocht in april 2019 Goldcorp op, waarmee het het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld werd.

In juli vormden Newmont en Barrick Gold Corp., het op een na grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld, daarnaast een joint venture voor de activa van de twee bedrijven in Nevada.

In het vierde kwartaal nam de productie van Newmont mede hierdoor op jaarbasis toe met 27 procent tot 1,83 miljoen ounces.

In heel 2019 produceerde het bedrijf 6,3 miljoen ounces goud en kende het een kostprijs van 966 dollar per ounce.

Het bedrijf gaf aan dat zij verwacht dat zij dit jaar een output gaat genereren van 6,4 miljoen ounces, tegen een kostprijs van 975 dollar per ounce.

De gemiddelde verkoopprijs steeg van 1.233 dollar per ounce in het vierde kwartaal van 2018 tot 1.478 dollar per ounce in 2019.

De flinke stijging van de goudprijs afgelopen jaar zorgde er met andere woorden voor dat de aankoop van Goldcorp, ter waarde van 10 miljard dollar, wat werd verzacht.

De koers van Newmont steeg gisteren 6 procent, het meest in bijna een jaar tijd. Stijging in de afgelopen 12 maanden komt voor nu uit op zo’n 36 procent.

Ook vandaag stijgt het aandeel verder, met zo’n 2,5 procent.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Kitco

Foto: Flickr