Totale goudreserves Rusland stijgt tot bijna 2.277 ton

Rusland gaat door met het toevoegen van goud aan haar reserves. In januari voegde het bijna 6 ton goud toe aan de reserves, volgens de laatste gegevens van de Centrale Bank van Rusland (CBR).

De totale goudreserves van het land bedroegen per 1 februari 73,2 miljoen troy ounces (2.276,8 ton), wat een waarde vertegenwoordigd van zo’n 116 miljard dollar.

De Russische reserves groeiden in januari naar 562,3 miljard dollar, tegenover 554,4 miljard dollar in december.

De toevoegingen komen op een moment dat de goudprijs stijgt naar een hoogste punt in 7 jaar tijd, voornamelijk wegens de vlucht naar veilige havens aangezien de uitbraak van het coronavirus nogal wat onzekerheid met zich meebrengt. Het edelmetaal steeg gisteren tot bijna 1.650 dollar per troy ounce.

In de afgelopen maanden heeft Rusland zijn internationale reserves flink hervormd en het aandeel Amerikaanse dollars flink verminderd ten gunste van andere valuta’s en goud. Vorig jaar meldde het CBR dat het aandeel dollars vanaf maart 2018 is gedaald van 43,7 procent naar 23,6 procent een jaar later.

Eind vorige maand publiceerde de Russische centrale bank statistieken die aangeven dat het land erin slaagde om zijn onlangs gewonnen vijfde plaats te behouden onder landen met de grootste goudreserves.

Hierdoor vergrootte het zijn voorsprong op China en kwam het een stukje dichterbij de nummer drie en vier gekeken naar goudreserves, Italië en Frankrijk, dat respectievelijk 2.452 ton en 2.436 ton goud op de balans hebben staan.

In de afgelopen jaren heeft Rusland voornamelijk goud, yuan en euro’s toegevoegd om het aandeel dollars in de internationale reserves te verminderen.

In mei 2019 meldde de World Gold Council dat de netto aankoop van goud door de CBR in het eerste kwartaal van dat jaar het hoogst ooit was.

Rusland kocht toen 55,3 ton goud op, waardoor de goudreserves van het land op 2.168,3 ton uitkwamen.

Toch vertraagde het tempo van goudaankopen daarna waarmee recordjaar 2018, toen er meer dan 272 ton goud aan de reserves werd toegevoegd, niet werd ingehaald.

Bronnen: Kitco, Russia Today, Sputnik News

Foto: Flickr