Goud kent grootste daling in zeven jaar tijd

Een vreemd moment voor goud om te dalen afgelopen week, na de grote stijgingen de weken daarvoor. Als een van de oudste en meest vertrouwde veilige havens ten tijden van crisis lijkt het normaal dat het edelmetaal tijdens een forse daling van de aandelenmarkten hoger gaat.

Toch was dat niet wat we zagen afgelopen week, toen bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelenmarkten daalden met dubbele cijfers. Over de hele week gekeken daalde de Dow Jones met 12 procent, het meest sinds de financiële crisis van 2008.

Vrijdag daalde goud echter net zo hard, met liefst 5 procent. Dat was het meest in bijna zeven jaar tijd. Reden daarvoor kan gevonden worden in het feit dat goudbeleggers niet per se willen verkopen maar gedwongen worden, om verliezen in andere activaklassen af te dekken.

Carsten Fritsch, analist bij Commerzbank AG: “It’s bloodshed. It first started with forced selling from equity investors who also sold their gold positions to cover their losses in equities and also to cover margin calls. Gold investors don’t want to sell but are forced to cover the losses in other asset classes”

Uiteindelijk sloot het edelmetaal de dag af met een verlies van liefst 3,6 procent op 1.585,69 dollar per troy ounce. Eerder deze week wist het nog een hoogste punt te behalen sinds 2013, toen het de 1.650 dollar per ounce aantikte.

Ook andere edelmetalen, waaronder zilver en platina, daalden hard. Palladium daalde zelfs met 13 procent, eveneens het meest sinds 2008.

Het lijkt er op dat de angst voor een economische terugval door het coronavirus de markten in bedwang houdt. Ook de S&P 500-index kende haar slechtste week sinds het begin van de crisis in 2008.

De uitbraak van het virus heeft de vraag van beleggers naar grondstoffen, die al aarzelden vanwege het toenemende aanbod en de bezorgdheid over handelsoorlogen, nog verder ondermijnd.

Toch geldt er voor de edelmetalen een ander verhaal. Veel analisten denken dan ook dat edelmetalen als goud en zilver, dat gisteren een daling zag van liefst 7 procent, dit jaar toch verder stijgen.

Dit met als reden dat de veilige havenstatus van edelmetalen overeind blijft. Er wordt verwacht dat de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, dit jaar met versoepelende monetaire maatregelen komt waaronder verlagingen van de rente.

Dat gaf de voorzitter van de Fed Jerome Powell gisteren, terwijl de markten dieprood kleurden, eigenlijk impliciet ook aan.

Goud kent dit jaar, dat eigenlijk net begonnen is, nog steeds een stijging van 4 procent. Onder andere Goldman Sachs denkt dat het edelmetaal de 1.800 dollar per ounce aan gaat doen in de komende 12 maanden.

Verwachting is dus, ook bij andere grootbanken, dat goud nu een lichte sell-off kent maar dra weer snel hoger kan gaan wanneer de Amerikaanse centrale bank ingrijpt.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal

Foto: Flickr