Goud kent beste week sinds augustus 2019, koerst net onder de 1.650 dollar

De verspreiding van het coronavirus wakkert de bezorgdheid aan over de invloed ervan op de wereldwijde economische activiteit en economische groei.

Het geeft het gele edelmetaal de nodige glans en aantrekkingskracht als veilige haven. Goud stijgt vandaag met 1,5 procent, naar het hoogste niveau in zeven jaar tijd.

Goud koerst op het moment bijna op de 1.650 dollar per troy ounce, een koers sinds februari 2013 niet meer aangedaan. Het edelmetaal is deze week tot nu toe met 3,5 procent gestegen, wat het de beste week maakt sinds begin augustus vorig jaar.

Carsten Fritsch, analist bij Commerzbank, denkt dat er weer sprake is van een toename van risicoaversie, wegens de vrees dat het cononavirus zich verder zal verspreiden. Het virus vormt een groot risico voor de wereldeconomie.

Dit zal westerse centrale banken waarschijnlijk nog meer dwingen een versoepelend monetair beleid te laten voeren, aldus Fritsch.

Zuid-Korea meldde 52 nieuwe gevallen van besmettingen met het coronavirus, waarbij het nationale totaal op 156 kwam. Japan maakte melding van de eerste dodelijke slachtoffers op een cruiseschip.

Ondertussen meldde China een opleving in nieuwe gevallen van het coronavirus. Met name meer dan 200 mensen die positief testten in twee gevangenissen buiten de provincie Hubei, wat bekend staat als het epicentrum van de uitbraak.

De toename van het aantal nieuwe gevallen raakt aandelenmarkten wereldwijd, dat de slechtste week kent in een maand tijd.

Woensdag gaf het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan dat een verdere verspreiding van de ziekte het “zeer fragiele” voorspelde herstel van de wereldeconomie in 2020 kan doen ontsporen.

Goud kent dit jaar al een stijging van liefst 8 procent in nog geen twee maanden tijd, nadat het vorig jaar bijna 20 procent steeg in Amerikaanse dollars.

In bijna alle andere valuta deed het recordprijzen aan. Afgelopen week nogmaals in euro’s, Australische en Canadese dollars en de Japanse yen, dat normaliter toch ook als een soort veilige haven bekend staat.

Aanhoudingen in door fysiek goud gedekte ETF’s namen voor de 22e opeenvolgende dag toe gisteren, iets wat niet eerder is voorgekomen.

Ondertussen stijgt ook palladium door, tot een huidige 2.587 dollar, een stijging deze week van bijna 10 procent nadat het deze week een record aan deed van 2.841 dollar per ounce.

De netto-long posities in palladium zijn echter gedaald tot 6.062 contracten vorige week, het laagst sinds september 2018. Op technisch gebied is de palladiummarkt overbought, aldus Peter Fertig – analist bij Quantitative Commodity Research.

Ook de andere edelmetalen doen het relatief goed. Zilver stijgt vandaag 1 procent tot 18,53 dollar per ounce, eveneens haar sterkste week sinds eind augustus. Platina koerst verder wat vlak, op de 983,86 dollar per ounce.

Bronnen: Reuters, Yahoo

Foto: Flickr