Wie is het best voorbereid?

In ons vorige artikel vermeldden we al dat Centrale Banken aanzienlijke goudreserves bezitten. Zij beschouwen fysiek goud als een noodzakelijke reserve.

Onlangs bracht The Visual Capitalist in kaart welke 11 landen in 2023 de grootste goudreserves aanhielden.

Wie is het best voorbereid?

 

Bron: The Visual Capitalist

Met een voorraad van 8.133 ton, houdt de Amerikaanse Centrale Bank de grootste goudreserve aan. Dat is bijna 2,5 keer meer dan de Duitse Centrale bank, die met dan 3.353 ton de tweede plaats bekleedt.

Verder staan zoals verwacht ook enkele BRICS landen in het rijtje. Zo zien we dat Rusland, China en India grote goudreserves aanhouden. Vermoedelijk zijn deze getallen zelfs een onderschatting van het aandeel goud dat zij in handen hebben (vooral voor China).

Opmerkelijk is dat ook ons buurland, Nederland, in het rijtje staat. Zij houden 612 ton goud aan in hun kluizen. België verdient met haar goudreserve van een dikke 200 ton geen plaats in het rijtje (ooit had België een goudreserve van maar liefst 1000 ton!).

The Visual Capitalist vermeldt ook welke landen in 2023 (van Q2 op Q3) hun goudreserves het felst hebben aangesterkt. China kocht 78 ton goud bij, Polen 57 ton en Turkije 39 ton (deze cijfers bespraken we eerder in dit artikel).

Vandaag bezitten Centrale Banken bijna een vijfde van al het goud dat ooit werd gedolven. En dat doen ze duidelijk dus niet zonder reden.

Ook interesse om goud toe te voegen aan je beleggingsportefeuille? Maak dan gratis een account aan op Goud999Safe en ontdek hoe gemakkelijk beleggen in fysiek edelmetaal kan zijn.

Bron: The Visual Capitalist