Geen ruimte voor beleggers!

In de zilvermarkt van 2024 is er eigenlijk geen ruimte meer voor ons.

Negen jaar geleden schreven we in een rapport over de zilvermarkt, dat de vraag naar zilver vanuit de sector van de zonnepanelen nog weinig voorstelde. Op dat moment was slechts 5% van het fysieke zilver dat naar de wereldmarkten kwam, bestemd voor photovoltaïsche cellen.

Nu 5% is niet niks, maar nog geen reden voor een hype.

Vandaag is dat intussen anders.

Het verbruik van zilver voor de productie van photovoltaïsche cellen werd voor 2022 al geschat op 14% van het wereldwijde zilver aanbod.

In 2023 zou de markt nog verder groeien tot een verbruik van 161 miljoen ounces zilver. Dat is 15,7% van het wereldwijde aanbod. Deze inschatting dateert van april 2023. Ze werd gepubliceerd door The Silver Institute.

In de loop van 2023 werd echter langzaam duidelijk dat deze inschatting veel te conservatief was.

In de markt kon je ook zien dat er iets aan de hand was. Haast alle zonnepanelen worden in China geproduceerd en net daar liep de prijs van zilver op tot een heel stuk boven de zilverprijzen in Londen en New York.
Ook vandaag is dat nog zo. Op 1 maart 2024 is de zilverprijs in Shanghai meer dan 10% hoger dan op de Westerse markten.

Zilver kon naar China vloeien, maar waar kwam het vandaan?

Het staat vast dat ontgoochelde speculanten in de loop van 2023 een gedeelte van hun zilverposities afbouwden omdat de prijs maar niet wilde bewegen. Dat gebeurde onder andere door verkopen uit ETF’s. 

Dat zilver kon naar China en de hoeveelheid die daar uiteindelijk verbruikt werd is indrukwekkend.

Een recente analyse van BloombergNEF (BNEF) schat de capaciteit van de in 2023 geproduceerde zonnepanelen op maar liefst 444 GW. Dit overschrijdt alle verwachtingen want de inschatting van The Silver Institute uit april 2023 kwam overeen met een geproduceerde capaciteit van 270 a 300 GW.

Als deze cijfers kloppen dan was de vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen in 2023 al goed voor meer dan 20% van de zilvermarkt.

BNEF voorspelt bovendien voor 2024 een productie van 574 GW, met de mogelijkheid om tegen 2030 te groeien naar 880 GW.

Als u weet dat het aanbod van zilver naar de markt al zo’n twintig jaar redelijk stabiel blijft tussen 950 miljoen en 1150 miljoen ounces dan is het niet onredelijk om te stellen dat deze markt het potentieel heeft om naar 30% of 40% marktaandeel te groeien.

Helemaal onlogisch klinkt dat niet, maar daar is in de fysieke zilvermarkt geen plaats voor.

Gaan spaarders, beleggers en speculanten een stap opzij zetten? Onmogelijk. Een dergelijk grote vraag, moet bijgevolg invloed gaan uitoefenen op de prijs van zilver.

Zijn de zwakke handjes er stilaan uit?

Het fysieke tekort voor de zilvermarkt bedroeg in 2023 ongeveer 200 miljoen ounces… Dat is meer dan 6.200 ton zilver die er meer werd verbruikt dan geproduceerd en gerecycleerd.

De productie was ongeveer 1,1 miljard ounces, de vraag naar zilver 1,3 miljard ounces. Een tekort dus van ruwweg 15%.

De bovengrondse voorraden nemen nu al minimum 4 jaar aan een snel tempo af. De prijs echter, die zit al 3,5 jaar gevangen in een trading range.

Het fysieke tekort in de zilvermarkt kan enkel bestaan omdat beleggers als groep, ingegeven door het feit dat de zilverprijs nauwelijks bewoog, nu veel minder enthousiast zijn dan in 2020.

Zilver heeft de reputatie dat er qua prijs soms een hele tijd weinig te beleven valt (zien we nu weer), maar ook dat rally’s in de prijs die uiteindelijk volgen meer dan de moeite zijn. 

De prestatie van zilver in euro op lange termijn, is trouwens helemaal niet dramatisch (zie de P.S.)

Wij speculeren op het feit dat de laatste “zwakke handjes” nu de handdoek in de ring aan het gooien zijn en dat “binnenkort” de uitbraak volgt…

Hernieuwde interesse, mag dan bieden op een kleinere hoeveelheid beschikbaar zilver!

Uw positie in fysiek zilver tijdig opbouwen, kan via www.goud999safe.com, en/of hier op de website van goud999