Goud stijgt maar zilver en de mijnen blijven achter

De goudprijs bereikte vrijdag een nieuwe all-time high in euro. En ik vermoed dat de prijs in dollar snel zal volgen. 

De zilverprijs noteert echter nog steeds 53% onder de all time high, de Gold Bugs index 59% en S&P/TSX Venture Composite Index (de junior goudmijnen) zelfs 82%! 

“Leg dat maar eens uit, Maarten!”, lees ik steeds vaker in mijn mailbox.

Laten we beginnen met de vraag waarom de goudprijs stijgt? Wie zijn hier de partijen die al dat goud kopen en zo de prijs hoger duwen?

Ik denk dat we allemaal het antwoord kennen aangezien zelfs de reguliere media er over schrijven: de centrale banken.

Goud stijgt maar zilver en de mijnen blijven achter

De centrale banken duwen de goudprijs stelselmatig hoger. Volgens de World Gold Council kochten ze vorig jaar 1.073 ton goud. En dit zijn dan nog de officiële cijfers.

Maar de centrale banken kopen natuurlijk geen zilver of mijnaandelen. Deze beleggingen moeten het hebben van de interesse van particuliere beleggers. Of in dit geval: complete desinteresse.

De particuliere belegger koopt momenteel Nvidia en de rest van de Magnificent 7. Nvidia steeg dit jaar al 66% in waarde. En het jaar is nog maar twee maanden oud. 

Nvidia is het snelste paard in de race. 

Ik was vroeger eigenaar van een online broker en ik zei toen wel eens dat particuliere beleggers enkel kopen wat stijgt. 

Zolang Nvidia & co momentum tonen, zal de meute de aandelen kopen. 

Het aandeel noteert tegen ruim 40x de omzet maar het zal de particuliere belegger worst wezen. Zij hebben enkel een Greater Fool nodig die de aandelen aan een nog hogere prijs overkoopt. 

Maar je kan je wel stilaan de vraag stellen vanwaar die grotere zot dan nog moet komen. Onderstaande anekdote geeft aan dat de massa al volop in Nvidia zit.

Goud stijgt maar zilver en de mijnen blijven achter

De correctie in zilver en de mijnaandelen is nu eindelijk compleet.

We hebben de bodem gezien en zowel zilver als de mijnaandelen gaan honderden, misschien wel duizenden, procenten hoger. Buckle up. Deze bull-markt wordt er één voor de geschiedenisboeken. 

Ik ben al jaren zilver en mijnaandelen aan het accumuleren voor dit moment. Dat was bij momenten een behoorlijk frustrerende ervaring, maar ik ben ervan overtuigd dat het allemaal de moeite waard zal zijn. 

Mijn favoriete goudmijnen zijn de zogenaamde edelmetaaldeposito’s. Dit zijn de mijnen die de grootst mogelijke leverage bieden.

Download hier mijn rapport met meer achtergrond.

Groeten

Maarten Verheyen