Geen sprake van

Ik kijk met lede ogen naar de nieuwe all-time highs in bitcoins.

Want alhoewel ik geloof in het verhaal en Macrotrends er sinds $5 in zit, ben ik al een tijdje één van de zogenaamde no-coiners. 

Ik heb op een gegeven moment winst genomen en alhoewel ik de bedoeling had om lager in te stappen, heb ik dat moment niet tijdig gegrepen. 

Geen bitcoin voor mij dus 🙁 

Maar gelukkig zit ik wel in die andere belegging die de voorbije dagen een nieuwe all-time high optekende: goud! 

Het contrast met bitcoin kan eigenlijk niet groter zijn.

Waar de recordprijzen van bitcoin de voorpagina’s van de kranten halen, blijft het toch wel heel erg stil rond goud.

Geen sprake van

Van enige euforie is bij de goudbelegger niets te merken. Integendeel zelfs. Bij Goud999 kreeg ik te horen dat particuliere beleggers van de huidige stijgingen profiteerden om massaal goud en zilver te … verkopen. 

Verkopen!?

Jawel. Ze hebben jaren geduld gehad en nu de prijs na een lange en bijzonder frustrerende correctie eindelijk weer eens wat begint te bewegen, stappen ze uit. Ze hebben er genoeg van. Het geduld is op.

En eigenlijk zien we dat graag. Hoe meer wantrouwen, hoe meer vertrouwen we kunnen hebben in de duurzaamheid van deze rally.

Beleggers die bij de eerste nieuwe highs uitstappen, zijn de verpersoonlijking van de wall of worry. 

Als contrarian zie ik het graag gebeuren. Ik zou me meer zorgen maken wanneer beleggers opscheppen dat ze met hun winsten een lambo gaan kopen.

Voor bijkomende aankopen, kijk ik vooral naar zilver. Je krijgt nog steeds 90 ounces zilver voor één ounce goud en dat toont de onderwaardering van het kleinere broertje.

Wat is dan wel de juiste ratio?

Het gemiddelde van de voorbije decennia ligt rond de 50-60, dat zou een zilverprijs van $42 betekenen.

In 2011 zagen we zelfs een ratio van 30, hetgeen een zilverprijs van $71 impliceert. 

Toen zilver nog geld was, hanteerde het Amerikaanse congres een ratio van 16. Dat waardeert een ounce zilver op $133.

En als we kijken naar al het edelmetaal dat gemijnd is sinds de tijd van de Romeinen, dan stellen we vast dat er 8 ounces zilver gemijnd werden voor iedere ounce goud. Dat is een ratio van 8, hetgeen overeenkomt met een zilverprijs van $266 per ounce. 

Dus ja, zilver is en blijft ook vandaag nog ontzettend goedkoop. Zilver moet het hebben van de vraag van particulieren en daar moet de euforie nog beginnen. We zijn er nog altijd behoorlijk vroeg bij. Ondanks de records in goud.

Groeten,

Maarten Verheyen

Koop nu veilig en eenvoudig fysiek goud bij Goud999. Meer info nodig?

Plan hier vrijblijvend een gesprek in met ons.