India

WGC ziet goudconsumptie in India voor 2020 weer richting recordhoogtes

De World Gold Council (WGC) ziet de goudconsumptie in India voor 2017 niet direct naar normaal niveau gaan. Pas in 2018 zal de vraag naar het edelmetaal weer flink aantrekken. Voornaamste reden daarvan is de afschaffing van de 500 en 1000 roepie bankbiljetten afgelopen november.

India zal eerst die schok moeten verwerken en de goudmarkt moet de transitie ondergaan waarbij minder met cash gekocht zal worden en meer middels bankpassen en cheques.

Bijkomend voordeel voor de Indiase overheid is dat goud niet alleen minder met zwart geld aangekocht zal worden, maar dat zij daar ook meer inkomsten mee zal genereren middels te heffen belastingen.

Het zal op de lange termijn echter weinig effect hebben op de goudvraag. Indiërs blijven nu eenmaal gek op goud, zo meent de WGC.

P.R. Somasundaram, Managing Director van WGC India, gaf aan dat op de lange termijn het besluit van de Indiase regering om alle grote bankbiljetten uit omloop te halen een positief effect zal sorteren op de goudmarkt. Somasundaram:

In November and December certainly there was some impact. But people have started buying again. We hope soon after the budget, buying will normalise. Overall impact of demonetisation will be positive – industry will come under organised business. Of course the transition will take some time

Vanaf 1 februari, de datum dat de Indiase nationale begroting gepresenteerd zal worden, verwacht de WGC dat de goudverkopen weer aan zullen trekken.

De goud consumptie in India wordt door de WGC voor 2020 dan ook geschat tussen de 850 en 950 ton. Daarmee komt het weer boven gemiddeld niveau van de afgelopen jaren uit.

Van 2008 tot en met 2015 lag de Indiase goudconsumptie per jaar tussen de 580 en 930 ton, met een absolute uitschieter in 2011 op 933 ton.

In 2016 is die goudconsumptie, door de verschillende maatregelen van de overheid om de goudconsumptie te beperken, volgens de WGC gedaald naar rond de 700 ton. Officiële cijfers ontbreken vooralsnog.

Mochten die cijfers kloppen dan zou dat het laagste cijfer betreffen sinds 2009, toen de Indiase goudconsumptie op 578,5 ton stond.

De zogenaamde “demonetistatie”, de afschaffing van de grotere denominaties bankbiljetten, zal uiteindelijk ook betekenen dat de grotere juweliers in India meer mogelijkheid gaan krijgen om te groeien.

Tot nu toe werd meer dan 70 procent van de goudaankopen met cash afgewikkeld. Nu 86 procent van het in omloop zijnde cash geld verdwenen is, worden transacties een stuk transparanter.

De WGC schat dat hierdoor de grotere juweliers een groot gedeelte van de markt af zal pakken van de 400.000 kleinere. Immers zijn de grotere juweliers en retailers beter voorbereid op een meer digitale wijze van afhandeling.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, The Star, Business Standard

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]