Weinig animo voor Egyptische goudexploratie onder huidige wetgeving

Egypte loopt het risico dat geen enkele partij zal bieden op het verkrijgen van exploratierechten die zij 15 januari aanbod.

De Egyptische regering gaf toen aan dat er geboden kon worden op exploratierechten op vijf gebieden in de Sinaï en de Arabische Woestijn, ook wel bekend als de Oostelijke Woestijn. Sluitingsdatum is daarbij 20 april.

Sinds de Britse machthebbers in 1952 het gebied hebben verlaten heeft de Egyptische regering niets meer met de mijnen gedaan.

Centamin, het mijnbouwbedrijf dat de enige actieve goudmijn in het land uitbaat, en 3 andere goudmijn(exploratie)bedrijven hebben laten weten niet te zullen bieden voor die exploratierechten.

De voorwaarden die de Egyptische regering in mijnbouwwetgeving stelt blijken totaal niet levensvatbaar. Centamin voorzitter Josef El-Raghy gaf in een email aan:

The terms being offered result in an effective tax rate that is by far one of the highest for mining globally. With the exception of Sukari, Egypt’s mineral wealth remains under-explored and undeveloped and this will continue to be an unfortunate lost opportunity for the people of Egypt until there is reform to the mining law

Afgelopen november steeg goud in Egyptische ponden met 50 procent op slechts 1 enkele dag. De Egyptische centrale bank liet op 3 november weten de munt niet meer kunstmatig te willen ondersteunen.

Het lijkt er op dat dit er voor zorgde dat Egypte weer geïnteresseerd richting goud kijkt. De investeringen in die verlaten gebieden zouden Egypte kunnen helpen de buitenlandse reserves op te krikken.

Bedrijven blijken echter niet zo happig op het idee onder huidige omstandigheden en voorwaarden. David Hall, ceo van Thani Stratex Resources, een bedrijf dat al actief is in het gebied:

I would be very surprised if anyone participated in this bid round with the current terms. Egypt has an excellent geological potential, and this potential could create a very serious mining industry which could benefit the country and generate jobs and foreign currency. But a change is needed

Ook Mark Campbell, ceo van Aton Resources, gaf aan dat zij zich liever richten op de bestaande projecten die zij in Egypte hebben lopen.

El-Raghy van Centamin geeft aan dat wanneer Egypte meer richting zelfde belasting-, royalty- en verhuurstructuur in mijnbouwwetgeving zou gaan als Australië of Canada, het bedrijf zeker haar positie heroverweegt.

Het probleem zit hem voor mijnbouwbedrijven in dat Egypte dezelfde royalty en fiscale voorwaarden stelt als bij haar gas en oliesector. Dit terwijl die sectoren in risico’s absoluut niet vergelijkbaar zijn.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Mining

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]