WGC: “Hogere goudprijs mogelijk na negatief IMF-rapport”

Het economische rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de hogere risico’s en de tragere wereldwijde economische groei, benadrukt de relevantie van goud in portefeuille van beleggers, aldus de World Gold Council (WGC).

Het IMF signaleerde in zijn Global Financial Stability Report 2018 dat een toename van risico de relevantie benadrukt voor het meenemen van goud in gemiddeld portefeuille voor zowel de korte als de lange termijn, zeker vanuit tactisch en strategisch perspectief, aldus de WGC in een gisteren gepubliceerd rapport.

WGC: “Gold is one of the most liquid assets in the world and could be sourced should we enter crisis times. While there have been headwinds for gold over the past six months, there are clear reasons, based on the IMF’s most recent report, for gold to move upwards. The global economic recovery has been uneven, hurting EMs; complacency has crept into the market, questioning liquidity; market valuations are at extreme levels; debt has grown substantially globally, and increased tightening could hurt markets”

Het vorige week gepubliceerde rapport van het IMF stelde voorspelde wereldwijde economische groei naar beneden bij tot 3,7 procent ten opzichte van 3,9 procent in juli.

De organisatie voorspelt ook een vertraging in de economische groei van de V.S. volgend jaar. Daar waar het dit jaar nog zal groeien met 2,9 procent al dat volgend jaar neerkomen op 2,5 procent, aldus het IMF.

Volgens hoofdeconoom Maurice Obstfeld van het IMF is, zelfs voor de nabije toekomst, de mogelijkheid van onaangename verrassingen groter dan de waarschijnlijkheid van onvoorzien goed nieuws.

Het rapport waarschuwde dat als de VS meer sancties tegen China zouden invoeren de gevolgen op lange termijn een daling van 1 procent in de Amerikaanse economische groei zou kunnen veroorzaken en wereldwijd een daling van 0,5 procent in economische groei.

Volgens de World Gold Council voor goud een mogelijkheid om de stijgingen van vorige week voort te zetten. Handelsvolumes in aandelenmarkten blijven zwak en de liquiditeit staat onder druk.

Na de publicatie van het IMF-verslag verloren Amerikaanse aandelen 4 procent, Europese aandelen daalden met 3 procent en Aziatische aandelen met 4 procent.

De goudprijs blijft vooralsnog stabiel, hoewel een daling in Aziatische aandelen werd gecompenseerd door een sterkere dollar vandaag.

Religare Securities analist Sugandha Sachdeva: “Geopolitical and macroeconomic factors are still not indicating exuberance and risk appetite returning to markets with full throttle”

Bezorgdheid over een handelsoorlog, recente spanningen tussen de VS, China en Saoedi-Arabië en een Fed die de rente wil blijven verhogen behoren tot de factoren die waarschijnlijk wegen op de vraag naar risicovollere activa.

Dat werkt in het voordeel van goud als hedge tegen volatiliteit en als diversificatie van portefeuilles, aldus Sachdeva.

Bronnen: WGC, Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999