Wereldwijde aanhoudingen in goud-ETF’s groeien flink

Wereldwijd werd er in maart 22,5 ton goud toegevoegd aan goud gedekte ETF’s, waarvan het merendeel in Noord Amerika, aldus de World Gold Council (WGC).

De instroom in maart is een significante toename gekeken naar de maand ervoor, toen de aanhoudingen in goud-ETF’s afnamen met 5,1 ton.

Volgens een maandelijks rapport van de WGC stonden de aanhoudingen aan het einde van de maand in totaal op 2.415 ton, wat een waarde vertegenwoordigd van 102,8 miljard dollar.

De wereldwijde aanhoudingen in goud ETF’s stijgt gestaag sinds 2017, net als de prijs van het edelmetaal zelf overigens, dat sinds begin 2017 een stijging kent van 16 procent.

“Global inflows were dominated by North American-listed funds which added 21.5t (US$917mn, 1.7% AUM) to their holdings during March”

Noord Amerikaanse fondsen waren daarbij goed voor 85 procent van de instroom, waarbij de iShares Gold Trust het meest mocht verwelkomen.

Instroom in de V.S. en China reflecteren onzekerheid in de markt, aldus de WGC. Goud-ETF’s in Azië wisten 3,1 ton toe te voegen, een groei van 13,4 procent in het eerste kwartaal.

De regio zag eigenlijk enkel door de Bosera Gold ETF aanhoudingen groeien. Het fonds kent een groei van 40 procent dit jaar, met 11 ton goud aan toevoegingen.

De Chinese Bosera Gold ETF kent tot nu toe voor dit jaar een instroom ter waarde van 553,8 miljoen dollar. Daarmee ligt het op koers voor haar beste jaar sinds oprichting in 2014.

Volgens Bloomberg vluchten beleggers in goud wegens de toenemende druk in handelsoorlog retoriek, waarbij alle fondsen bij elkaar 73,2 miljoen ounces aan goud bezitten. Dat is de afgelopen vijf jaar niet meer voorgekomen.

Europa was daarbij de enige regio dat een uitstroom kende de afgelopen maand, zij zag een afname van 1,1 ton in aanhoudingen.
Vorig jaar was Europa juist een van de regio’s die voorop liepen.

Een sterker pond en meer zekerheid aangaande een brexit deal was daar volgens de WGC debet aan.

De SPDR Gold Shares leidde wereldwijde instroom in maart, met 15,1 ton aan toevoegingen. De Gold Bullion Securities in London leidde juist de uitstroom met 1,5 ton.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999