Sberbank verhoogt goudverkopen India en China

Sberbank CIB, een tak van de grootste kredietverstrekker van Rusland, is van plan om zijn goudverkoop aan India dit jaar te verdubbelen.

Ook verwacht zij veel meer goud aan China te verkopen dan eerder voorspeld. Voor Rusland blijft de verkoop zoals verwacht.

Immers, aankopen voor verkoop aan landen als China en India lopen via de Zwitserse vestiging van de bank. Goudaankopen van Sberbank CIB bij Russische goudmijnbouwers blijven binnen de landgrenzen.

Tot dusver is de handel met China dit jaar actiever dan de bank oorspronkelijk verwachtte. Voor 2017 leverde het “slechts” 5 ton goud aan China.

Daarop werd een eerdere prognose gegeven voor de verkoop aan China van 20 ton voor heel 2018.

Maar enkel in de eerste drie maanden van 2018 leverde de bank al 14 ton goud!

De bank is daarnaast van plan 25 tot 30 ton goud aan India te leveren. Sberbank verkocht vorig jaar nog 10 ton goud aan India, na China de op één na grootste afnemer ter wereld.

In eigen land houdt Sberbank haar goudaankopen in 2018 op 100 ton, waarvan 64 ton wordt ingekocht bij lokale goudmijnbouwbedrijven.

De Russische centrale bank is de grootste afnemer van Russisch goud, dat zij voor haar goud- en deviezenreserves aankoopt bij lokale banken.

Dat gebeurt voornamelijk op de zogenoemde over-the-counter (OTC) markt.

De centrale bank is daarnaast sinds kort ook begonnen met het aankopen van goud op de beurs van Moskou, zij het tot nu toe in kleine hoeveelheden, omdat de centrale bank de liquiditeit van de goudmarkt in eigen land wil vergroten.

Sberbank CIB is verheugd over de inspanningen van de centrale bank om de hoeveelheid goud, verhandeld op de beurs van Moskou, te stimuleren.

De ontwikkeling van de binnenlandse goudhandel weerspiegelt het idee om de prijsstelling voor Ruslands Oeralolie los te koppelen van de mondiale Brent benchmark.

Sberbank CIB wil haar aankopen op de OTC-markt verhogen en hoopt dat de handel tussen banken zich naast de activiteit van de centrale bank zal ontwikkelen.

De handel in Oeral-olie ontbeert de volumes om losgekoppeld te worden van de Brentprijzen. Als de goudhandel in Rusland verder wordt ontwikkeld, zou dat de prijsflexibiliteit helpen vergroten en de volatiliteit afzwakken.

Bronnen: Reuters, Russia Today

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]