Wereldbank: “Goud naar de 1.600 dollar per ounce”

Beleggers mogen verwachten dat de stijging van de goudprijs aan zal houden, zeker wanneer onzekerheid de markt blijft domineren, aldus de laatste voorspelling van de Wereldbank.

In een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd gaf het instituut aan dat ze verwacht dat de goudprijs volgend jaar met 5,6 procent gaat stijgen. Er wordt daarmee een koers verwacht rond de 1.600 dollar per ounce.

Uit het rapport: “The risks to the precious metals price outlook are on the upside and reflect heightened uncertainty and weak growth prospects of the global economy”

De goudprijs zag afgelopen derde kwartaal al een stijging van 12,6 procent, waarbij de koers steeg naar het hoogste niveau in zes jaar tijd.

Volgens de Wereldbank is de toegenomen vraag naar goud vooral afkomstig door de aankopen van centrale banken, de toegenomen interesse van beleggers in goud-ETF’s en de verkoop van sieraden, voornamelijk in India.

De verwachting is dat goud het best presterende edelmetaal gaat zijn, zeker ook omdat andere edelmetalen als platina en zilver afhankelijk zijn van de industriële vraag, die volgens hen tegen gaat vallen.

Toch voorziet zij ook voor zilver volgend jaar een stijging van 4,9 procent, waarbij de prijs richting de 19 dollar per ounce stijgt.

De analisten verwachten dat de koperprijs volgend jaar 2,3 procent gaat stijgen na een daling van 8 procent dit jaar. De edelmetalen zullen het daarbij volgend jaar beter doen dan andere metalen, aldus de analisten bij de bank.

Volgens Gerald Celente zijn er steeds meer gevestigde instituten, zoals een Wereldbank en een IMF, die waarschuwen voor een volgende recessie.

Celente is een Amerikaanse trendvoorspeller, uitgever van Trends Journal, bedrijfsadviseur en auteur die voorspellingen doet over financiële markten wereldwijd.

Hij meent dat het belangrijke indicatoren zijn dat mogelijk een “catastrofale recessie” in aantocht is. De enige manier om je daar tegen in te dekken is het aanhouden van goud, aldus Celente.

Bronnen: Kitco, The Street

Foto: Flickr