Goud ook in Japan relevant in portefeuille

Deze maand kwam de World Gold Council (WGC) met een rapport over de relevantie van goud als strategisch actief in Japan.

Het wordt duidelijk dat goud, zelfs geprijsd in de Japanse yen – dat eveneens als een soort veilige haven geldt, zeer geschikt is als diversificatiemiddel.

Goud is daarbij een zeer liquide maar evengoed schaars goed. Het wordt daarbij ook net zo goed als luxe-goed aangekocht als dat het als investeringsmiddel wordt gezien.

Als zodanig kan goud vier fundamentele rollen spelen in portefeuille: Een bron van rendement voor de langere termijn; een diversificatiefactor – die verliezen ten tijden van marktstress kan beperken; een liquide actief zonder kredietrisico dat beter heeft gepresteerd dan fiat valuta’s; en een middel om de algehele portefeuilleprestatie te verbeteren.

Uit de analyse van WGC blijkt dat het toevoegen van 2,5%, 7,5% of 10% goud aan de gemiddelde Japanse pensioenportefeuille in de afgelopen tien jaar heeft geleid tot hogere risk-adjusted returns.

Sinds 2001 is de vraag naar goud wereldwijd gemiddeld 15% per jaar gestegen. Dit is deels te danken aan de komst van nieuwe manieren om toegang te krijgen tot de markt, middels de fysieke goud-ETF’s.

Maar ook door de groei van de Aziatische middenklasse en een hernieuwde focus op effectief risicobeheer, na de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009, kent de interesse in goud een stijging.

Daarnaast zijn centrale banken overgestapt van netto-verkopers naar netto kopers van het edelmetaal, als onderdeel van hun reserves. Daarbij is tot nu toe officieel zo’n 1.000 ton aan de reserves toegevoegd.

Tegenwoordig is goud relevanter dan ooit voor beleggers. Veel beleggers zien in goud het perfecte actief om te diversifiëren, vanwege de lage correlatie met de meeste reguliere activa en als hedge tegen systeemrisico’s en dalende aandelenmarkten.

Sommigen gebruiken het als een “store of wealth” en als hedge tegen inflatie en waardevermindering van valuta. In Japan heeft goud voornamelijk ten tijde van marktstress als veilige haven gefungeerd.

Als strategisch actief heeft goud van oudsher de voor risico gecorrigeerde rendementen van portefeuilles verbeterd, waarbij rendementen werden behaald, terwijl verliezen werden verminderd en liquiditeit werd verschaft om aan verplichtingen ten tijden van marktstress te voldoen, aldus de WGC.

Maar goud is niet alleen nuttig in periodes van grote onzekerheid. De prijs in yen is gemiddeld met 8,2% per jaar gestegen sinds 1971, toen goud vrij verhandeld werd na de ineenstorting van Bretton Woods!

Daarmee is het lange termijnrendement van goud vergelijkbaar met dat van aandelen en hoger dan dat van obligaties of grondstoffen.

Er is daarbij een goede reden voor de prijsontwikkeling van goud: het handelt in een grote en liquide markt, terwijl het nog steeds een schaars goed betreft.

Bovendien: In de afgelopen eeuw heeft goud het als “store of value” veel beter gedaan dan welke grote valuta dan ook.

Mede daardoor lijkt het zelfs voor Japanse beleggers een absolute must om goud onderdeel uit te laten maken van portefeuille.

Bron: Goldhub

Foto: Flickr