Wees geduldig met goud

Het is gemakkelijk om ongeduldig te worden wanneer je kijkt naar de evolutie van de goudprijzen. Hoewel we de jongste weken een lichte stijging hebben gekend, zijn heel wat beleggers ontmoedigd door de prijsevolutie van de afgelopen vijf jaar. Velen staan dan ook klaar om de handdoek in de ring te gooien.

Een analist bij FastMarkets, met name Boris Mikanikrezai, zegt dat beleggers geduld moeten oefenen. Hij vindt het bemoedigend dat de goudprijzen veerkrachtig zijn gebleven, zeker wanneer we kijken dat er sinds medio maart (zowat 71 ton, wat overeenkomt met een 17% daling van de netto long speculatieve posities) want het wijst erop dat er fysieke aankopen gebeuren elders in de markt (bvb. Fysieke vraag). Dat schreef hij in een post op Seeking Alpha.

De analist is bijzonder optimistisch wanneer hij kijkt naar de verwachtingen voor de goudprijs op middellange termijn.

De aankopen van goud ETFs zijn immers het sterkst sinds september 2017. Zodra het bullish speculatieve sentiment voor goud hervat, dan verwacht de analist een sterke prijsreactie. Hij verwacht zelfs een nieuw hoogtepunt voor 2018 in Q2.

De macro-economische omstandigheden, die enkele plotse prijsevoluties teweegbrachten in het edelmetalencomplex, heeft ook een stijging van de goudprijs in de hand gewerkt.

Bovendien ziet de analist nog steeds een zwakkere USD en lagere reële Amerikaanse rentevoeten de komende maanden. De Fed is hierbij de belangrijkste factor, want die wil eerst zien dat de inflatie op een duurzame manier opnieuw richting 2% evolueert, wat de doelstelling is.

De inflatie is het tweede element dat de goudprijs hoger zal stuwen. De opwaartse prijsdruk wordt ingegeven door de sterke olieprijs en de krappe arbeidsmarkt. Het derde element dat positief is voor goud, is het sterk aanzwellende Amerikaanse begrotingstekort in het kader van de begrotingsstimulus dit jaar.

Volgens de analist zullen alle bovenstaande factoren de goudprijs de komende kwartalen sterk ondersteunen, en de USD onder druk zetten.

Met andere woorden, beleggers moeten wat geduld hebben.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.